2016-02-01

De tre ingenjörerna på Uddevallavarvet är ihågkomna

Ja, det är inte alltid man får en sådan respons på en efterlysning. Först ut var Axel Johansson som skriver:

Hej
Arne Johansson var min far. Tyvärr är ingen av de tre i livet längre.
Pappa lämnade ofta spår efter sig vid renoveringar, oftast i form av tidningar. Jag behövde inte läsa vem som undertecknat brevet, handstilen avslöjade honom direkt. :)
Mvh
Axel Johansson


Näste man som minns de tre är Rolf Gadd som skriver:

Gunnar!
Det skulle föra för långt att berätta om hur jag känner de tre men här kommer lite minnen

Om Frank Olsson.

De tre "herrarna" som frågas efter var anställda på Uddevallavarvet. Frank Olsson kom från Götaverken i Göteborg och började på varvet den 26 febr. 1946. Då var det två anställda. Direktör Helge Hagelin och kontorist Erik Josefsson. Dåvarande kontor låg i gatuplanet på Brattgatan.

De fem första anställningsnumren var reserverade för direktionen. Så Frank fick anst.nr. 7.
På hösten 1946 flyttade kontoret ut till Bäckabo. - "Det var skönt att flytta dit ut, på landet. Med äppleträd, hönshus, gräsmatta. Hönshuset blev efter rengöring plats för kopieringsmaskiner".

Frank blev chef för "utrustningen". Ett svårt jobb som till stor del bestod av att planera, förhandla, övertala så, att de olika yrkesgrupperna ej gick i vägen för varandra. Grupperna kunde vara målare, maskininsättarna, svetsare, inredningssnickare o.s.v.

Frank:s goda humor gjorde sitt till att lösa problem.

Arne Johansson (Arne G Johansson, för det fanns flera Arne) började på varvet i jan. 1955, på stålritkontoret. Kontoret bestod av 24 man, men bara två av dessa var Uddevallabor. Arne var en av dessa. Tog tjänsteledigt, gick till sjöss, mönstrade av och pluggade till ingenjör på GTI.

"Utrustningen" med Frank Ohlsson som chef, sökte folk. Arne sökte och fick jobb som "biträdande utrustningsingenjör". (Denna titel försvann senare). Arne hade svårt att tänka sig en bättre chef än Frank. Det första rådet som Arne fick av Frank var "tala alltid sanning, vad det än gäller och kom till mig om det uppstår problem".

Arne slutade på varvet 1984 och blev skyddsingenjör på Televerket.

Evert Pettersson hade ungefär samma bakgrund som Arne, men kom från Göteborgsvarven. En genuin Göteborgare där det bara fanns en plats på jorden som kunde kallas Stan.

Alla de här tre var mycket duktiga på sina jobb och väldigt trevliga att umgås med. Tyvärr finns de inte längre bland oss.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar