2015-03-02

Skogsbo och Sandåsen - två välskötta gamla hus

Skogsbo
Insänt av Jan-Åke Nilsson:

"Hej Gunnar,
apropå rivningen av villa Saxenhof nyss så finns det två exempel på villor alldeles i närheten, som klarat sig betydligt bättre. Båda är från ungefär samma tid, alltså drygt 100 år gamla och båda uppfördes liksom Saxenhof av barn till Adolf P Zachau, grundaren av Uddevalla Tändsticksfabrik. Bilderna av dem tog jag en sommardag för några år sedan och uppgifterna om husen kommer från boken "Åh, Raneberg - sånt liv det var!" från 1986 skriven av Hans Brattberg, barnbarn till Uddevallaarkitekten Arthur Brattberg.
Hälsningar,
Jan-Åke Nilsson"

Om Skogsbo (bilden ovan):
"Skogsbo ligger på tomten söder om Saxenhof och är uppförd i nationalromantisk still, inspirerad av de Curmanska villorna i Lysekil. Husets första ägare, konstnären Edgar Zachau, var bekant med Curmans.  I mitten av 1930-talet köptes huset av advokat Georg Kjällgren från Trollhättan och det har stannat inom familjen".
Om Sandåsen:

"Nästa fastighet söderut är det pampiga Sandåsen, som skulle platsa bra i Djursholm eller Hovås. Huset omges av en parkliknande tomt och i strandkanten finns ett rejält badhus. Sandåsen byggdes för Clara Zachau och hennes make, järnhandlare Magnus Lundqvist, Uddevalla. Redan ca 1915 såldes fastigheten till en skofabrikör Carlsson från Vänersborg, vars familj behöll den till på 1970-talet. Sedan dess har den bytt ägare flera gånger, numera disponeras den som fritidsbostad av en familj från Norge".  //

3 kommentarer:

 1. Även hus måste ha tur och hamna hos rätt ägare :-)

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas detta inlägg blir en riktig tanke ställare till dom som förespråkar rivning. Detta är ju rena "ögongodiset" och att det finns husägare som värnar om vårt kultur arv. Jag lyfter på hatten till dessa.

  SvaraRadera
 3. Vi hyrde Villa Sandås 2006 och gifte oss under björkarna som bildade en natursal på gräsmattan.
  Våra 5 barn var med. Helt fantastiskt hus. Önskar att vi kunde kört en repris. Minne för livet ❤️

  SvaraRadera