2015-03-27

En alldeles särskild historia - av Bertil Qurin

Antikvarie Ann-Marie Brockman, Bohusläns museum,  som producerat utställningen tillsammans med Bertil Quirin.

Välkommen att uppleva En alldeles särskild historia – en utställning som bygger på Bertil Quirins nyutkomna bok med samma titel. En historia med familjen i centrum under en tid av stora förändringar – om stadsförvandling och rivningsraseri, om Uddevalla och Sverige under 1900-talet.
Bertil Quirin är fotograf och författare, född 1951 och uppvuxen i Uddevalla. Bertil arbetar främst med större genomgripande skildringar i ord och bild, där människan står i fokus. Oftast finns en anknytning till Västkusten. Hans mest kända verk är den kritikerrosade trilogin Båtbyggare 1984, Stenhuggare 1986 och Fiskare 1991. Bohuslän i svartvitt blev 2002 utsedd till Årets fotobok. Flera av Bertils böcker har blivit utvalda av Svensk Bokkonst. Han har också fått en rad stipendier och andra utmärkelser.
Utställningen bygger på Bertil Quirins nyutkomna bok En alldeles särskild historia. I centrum står hans föräldrar Wivi och Carl-Fredrik Quirin. De bildade familj under efterkrigstiden, åren då allt blev bättre. Carl-Fredriks arbete i skinnbranschen förde familjen till Uddevalla 1948. Här kom de att leva och verka i mer än ett halvt sekel.
Under denna tid genomgick Uddevalla stad en av sina största förändringar. I stadskärnan revs hela kvarter med äldre trähus och ersattes av massiv betong. I de små sammanhangen återspeglas de stora. Utställningen handlar om Sverige på 1900-talet.
Utställningen invigs lördagen den 28 mars kl 12 på Bohusläns museum och visas t.o.m 31 maj.  //

3 kommentarer:

 1. leena Bohnmark2015-03-28 01:14

  Den utställningen ska jag absolut se! Hoppas fler gör likadant, så kanske blir vi Uddevallabor mer "på alerten" inför framtiden!

  SvaraRadera
 2. "Carl-Fredriks arbete i skinnbranschen förde familjen till Uddevalla 1948." Vilken fin beskrivning! : Han var chef för råhudssektionen på Västra Sveriges Slakteriavdelning. Ett ansvarsfullt men smutsigt jobb. Stora värden stod på spel. Fel hantering åsamkade stora förluster för bönderna. Han var en duktig och rättvis arbetsledare

  En som jobbat där


  SvaraRadera
 3. Rivningraseriet fortsätter i vår tid..

  SvaraRadera