2015-02-26

Igår revs Villa Saxenhof

Bilder Lars Körner.

I går rev Uddevalla kommun Villa Saxenhof, som ligger strax intill Saxenhofs badplats. Huset byggdes av tändsticksfamiljen Zachau 1904-1905. Huset byggdes intill ett torp som kom att inlemmas i nybygget.
Prästen Gunnar Rudborg och hans fru köpte huset 1935 och hade bl a konfirmandläger här i mer än 25 år. 1966 dog Gunnar Rudborg och då orkade inte änkan med det stora huset längre utan sålde det till Forshälla kommun. När sedan kommunsammanslagningen genomfördes 1971 kom alltså Uddevalla kommun att stå som ägare. I 40 år har familjen Franzén fått hyra huset men har nu fått flytta därifrån.
Lars Körner var för Uddevallabloggens räkning på plats igår och han skriver så här i ett mejl:

"Enligt arbetarna var den gamla delen från det ursprungliga torpet helt genomruttet medan resten av huset från 1905 var i gott skick. Kärnvirket gjorde aktningsvärt motstånd mot skopans käftar. Men när jag skriver detta är allt borta utom stensockeln som skall fyllas ut och finnas kvar.
Hälsningar
Lars K"

17 kommentarer:

 1. Vad är det för fel på de ansvariga på Uddevalla kommun? De har ju fått rena rama rivningshysterin på alla gamla hus i vårt område. SKÄRP ER!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det största fel är att de som bestämmer var inte födda på 60-70 talet när den stora rivningshysteri pågick. Dessa herrar och kvinnor har inte förstått något, de lever i en drömvärld, riv, riv riv. Det enda som hjälper är att lämna in ett medborgarförslag angående detta. Sedan kan de som bestämmer gå på en kurs om byggnadsvård.

   Radera
 2. Håller med ovanstående "talare", det går ju faktiskt att renovera gamla hus istället för att bara riva ner dom. Rivning kostar också pengar och snart finns ingenting kvar ifrån vår kulturhistoria. Att kommuninvånarna värnar om det genuina har väl tydligt framkommit ex. Gula Villan vid Emaus. Måste vi gå i uppror för vart enda gammalt hus i Uddevalla för att få behålla och bevara vårt arv?

  SvaraRadera
 3. Håller med ovanstående två kommentarer! Och tydligen är det så att det måste till ett "uppror" för att få ett slut på rivningshysterin. Att tjänstemän på kommunen/ tekniska kontoret har makten att riva ner alla fina gamla hus för att man "inte vill syssla med uthyrning" är absurt! Istället för att fokusera på det som är bra letar man efter fel för att få en anledning att riva.
  Nu återstår husen ute vid Bodele som man lägger all sin energi på att få bort. Ett hus är redan rivet och går inte att rädda, men återstående hus har fortfarande en räddning!

  Skriv på kommunens hemsida och framförallt till Samhällsbyggnadsnämnden som är dom som kommer att ta ett beslut om vad som skall hända med dessa hus den 19 mars.

  SvaraRadera
 4. Knut Johansson2015-02-26 20:37

  Här inne satt jag och läste Luthers katekes 1949 för prosten Gunnar Rudborg

  SvaraRadera
 5. Vill man så kan man bevara, men vill man inte så gör man det inte. Kommuner brukar väl inte alltid ha några betänkligheter i den vägen. Låt det förfalla så vi kan riva är kommunens melodi

  SvaraRadera
 6. Vill man så är det lätt, bara att inte ta beslut så tar tiden beslutet och inget annat än rivningsalternativet återstår:-(

  SvaraRadera
 7. Jättetrist att huset rivs. Enligt ryktet ska en medlem av familjen Zachau ha försökt köpa det av kommunen, som inte var intresserad. Det sägs att namnet Saxenhof kommer av att det en gång bodde en skräddare i det ursprungliga torpet. Adolf C Zachau, son till grundaren av Tändsticksfabriken Adolf P Zachau och direktör för Systembolaget i Uddevalla, köpte torpet och lät bygga villan 1904-05. I efterdyningarna av Kreugerkraschen tvingades han 1935 sälja till pastor Rudborg

  SvaraRadera
 8. ah vad f-n låt dom riva , dom fattar väl om 10 -15 år vad dom gjort , men nästa rivprojekt bör bli Blåkulla så att personalen på tekniska nämnden kan gå ner till arbetsförmedlingen och sätta upp sig som arbetssökande...............

  SvaraRadera
 9. Lätt att skylle på tjänstemän och politiker hela tiden. Hade hyresgästen gjort de som de skulle i 40-år hade huset inte varit dåligt. Hyresgästen borde betala!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underhållsskyldigheten har mycket riktigt legat på hyresgästen. Men årliga besiktningar och tillhanda hålla material har varit hyresvärdens - Uddevalla Kommuns ansvar. Får inte hyresgästen varken material eller besiktningsprotokoll tycker jag att man kan lägga skulden på tjänstemännen som har haft detta till sin arbetsuppgift att förvalta huset och har det yttersta ansvaret för att huset blir skötta. Hyresgästen har betalat sin hyra och följt vad som stått i kontraktet. För var så säker.... hade inte hyresgästen gjort rätt för sig så hade de blivit vräkta.

   Radera
 10. Hyresgästen borde betala???? I den enorma takt som tjänstemän och politiker just nu beslutar om att riva de gamla husen som finns i kommunen och att hyresgäster inte kan få några garantier för att få behålla husen över en längre tid, så känns det som en väldigt konstig åsikt. Det är ju en hyresrätt och inte en äganderätts bostad. Hyresgästen betalar ju genom sin hyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade underhållsplikt.

   Radera
 11. Är detta melodin som visslas i korridorerna på Blåkulla tro? https://www.youtube.com/watch?v=OUgiJ9dDT_Q
  Snart finns det inga kommunägda historiska byggnader kvar om vi inte börjar protestera mot hur det forseras fram med grävskopor.

  SvaraRadera
 12. Hur många har protesterat mot rivningshysterin?

  SvaraRadera
 13. Jag är så ledsen att se denna nyhet. Saxenhof var en viktig del av min familjs historia. Min farfars far, Adolf C. Zachau, byggt villa och min farfar, Hans C. Zachau, växte där. Jag hade turen att besöka Saxenhof 2004. Jag pratade med mina släktingar i Sverige om att försöka köpa den en dag. Jag önskar att vi hade agerat tidigare. Ledsen för Googles översättning till svenska.

  SvaraRadera
 14. Jag är mest nyfiken på vilka "familjen Franzén" kan vara, med tanke på att det var familjen Håkanson som hyrde sedan 1970-talet och sedan familjen Nordström (de båda kvinnorna i respektive familj var systrar)?

  SvaraRadera