2015-02-08

Här är kabelbrottet som slog ut elen för 5000 abonnenter

Inte trodde jag i går morse, när jag fick höra att 5000 elabonnenter blivit utan ström, att felet var några hundra meter bort på Gustafsberg. Här är jordkabeln som på något sätt spruckit och orsakat strömavbrottet. Grävmaskinisten som grävde här i eftermiddags bor bortemot Väne-Ryr långt ut i Uddevalla Energis elnät och även han fick strömavbrott.

Genom omkopplingar kunde man igår ringa in var någonstans i nätet felet skulle finnas och till slut var det 41 elabonnenter på Gustafsberg som var utan el. Nu bestämde man sig för att sätta in ett dieseldrivet reservaggregat men tyvärr havererade det efter midnatt och när vi vaknade i morse var elementen i lägenheten iskalla.

Vi hade dock fått tillbaka strömmen i gryningen tack vare att Energifokus under natten hade hämtat ett nytt reservkraftverk fast mindre än det havererade.
Det nya räckte ändå inte till för att vi skulle få tillbaka full elförsörjning och senare hämtades ytterligare ett. Så nu i kväll och inatt står det två sådana här reservkraftverk och brummar, det ena vid badrestaurangen och det andra nere vid Snäckan. Nu får man bara hoppas att inget händer under natten med dem.

Snäckan som öppnade för säsongen igår hade ju ingen ström alls första dagen och idag hade man ström men reducerad effekt varför det tog längre tid än vanligt att laga mat. Dessutom hade man väldigt många gäster i dag. Snäckan öppnar igen nästa helg.

Och grävandet efter kabelbrottet kom igång redan idag vilket väl innebär att i morgon bitti så är några elmontörer på plats och lagar kabeln?  //

3 kommentarer:

 1. Global uppvärmning eller inte?2015-02-09 17:53

  Du är väl en miljömedveten man Gunnar?
  Har de aggregaten ni hyrt in partikelfilter mm för att minska utsläppen eller satsar ni på att öka på växthuseffekten för att höja temperaturen?
  Något ironisk kommentar från en läsare

  SvaraRadera
 2. Ja det var ju en intressant och ironisk kommentar. Det är bara det att den är alldeles felriktad. Det är inte jag/vi som hyrt in några aggregat. Vänd dig med fördel till Uddevalla Energi/Energifokus med dina synpunkter. De tar säkert tacksamt (?) emot dem för det är deras reservaggregat. Hade de inte funnits så hade vi fortfarande suttit här i mörkret. För övrigt så är jag oerhört tacksam för att dessa aggregaten fortfarande nu ikväll står och brummar och förser oss med el för än är krisen inte över.

  SvaraRadera
 3. Det är bra att sådant här händer emellanåt så vi får se hur sårbart och känsligt allt är.
  När det sedan kopplas upp ett reservelverk och detta havererar kan man hålla sig för skratt.
  Det var som tur var bara ett litet litet fel och det var inte -15 grader ute.
  Om ett riktigt stort elhaveri skulle ske, kanske en hel stad eller en del av landet och elförsörjningen inte skulle komma igång på kanske en vecka (då räcker det inte långt med några små elverk här och där) så skulle vatten/värme-ledningar frysa sönder med MYCKET stora skador på hus bli följden.

  SvaraRadera