2015-02-07

En till stora delar strömlös dag


Dagen började strax efter kl 09 med att det strömmade in SMS-meddelanden från våra automatiska brandlarm. Tekniskt fel stod det i SMS-en från SOS Alarm. Sånt förekommer då och då men nu var det flera stycken varför strömavbrott kunde befaras. Det visade sig heller inte finnas någon ström i vår egen lägenhet.

Snart kunde jag via Facebook konstatera att vi var inte ensamma på Gustafsberg om strömavbrott. 5000 abonnenter i hela stan var utan ström. Snart kom antalet att minska rejält men det tog två och en halv timme innan jag själv hade strömmen tillbaka. Det skulle dessutom visa sig att det var här på Gustafsberg som felet fanns. Kortslutning i en markledning som är 5-600 meter lång. Kortslutningen utlöste säkringen på bilden ovan. Den satt i nätstationen vid Lunnebräcka.
Fortfarande var det 41 abonnenter som saknade ström, däribland stiftelsens egen luftvärmepump som förser husen runt Skolgården med värme. Ström hade jag således men allt kallare element.

Värst drabbad blev dock Snäckan som hade säsongsöppning i dag och var utan ström hela dagen. Gästerna visade dock stor förståelse för problemet och fick ändå i sig en del läckerheter av sådant som hade hunnit göras i ordning innan strömavbrottet.

För att få fram el till dessa sista 41 abonnenter rekvirerade Uddevalla Energi ett dieseldrivet reservkraftverk. Det vägde flera ton och anlände bakom en stor bärgningsbil som dock inte kunde köra den sista biten ner för backen till nätstationen alldeles in till Landbadets reningsverk.

Man rekvirerade ett annat fordon för att dra ner kraftverket men detta visades befinna sig i Bullaren och så länge ville vi inte vänta varför vi ringde Janne Grävare som så många gånger förr. Han hade snart baxat kraftverket nerför backen och in på plats.
Sedan blev det dags för Energifokus elmontör David Andersson att med hjälp av starka Gustafsbergare dra in den tunga kabeln och ansluta den. Det tog dock en bra stund men sedan kom kraftverket igång.

Då visade det sig att Gustafsbergsstiftelsens luftvärmepump krävde mer el än reservkraftverket orkade med.
Medan David Andersson for runt och kopplade om strömmen så att luftvärmepumpen fick ström från ett annat håll fann vi för gott att koppla bort den helt eftersom vi har en oljepanna som skall ta över när det blir riktigt kallt.

Då hade klockan blivit strax efter 17 och först då var allt i sin ordning igen. Värmen började snart strömma in i de boendes element och nu ikväll är det varmt och gott igen.

Själva elfelet är inte åtgärdat utan det får Uddevalla Energi ta itu med på måndag. Det krävs grävning mm men man säger att vi inte skall märka så mycket av det arbetet i vårt elnät.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar