2014-02-20

Gammal bildgåta äntligen löst


Kommer ni ihåg den här bilden som jag hade ute på bloggen den 26 april förra året? Den ingår i serien med de helt unika färgbilderna från 1928 som Gustav Wernerson Cronqvist tog vid tiden för den stora Uddevallautställningen det året.

Jag fick inget napp den gången och inte heller av publiken vid en berättarafton. Jag var till och med böjd att tro att den inte är från Uddevalla. Framförallt fick jag inte ihop det med de röda skjulen som ligger bortanför det gula huset.

Martin Hultgren, Uddevallafödd Göteborgare, har nu löst gåtan och skriver:

"Hej Gunnar!
Den 26 april förra året skrev du på Uddevallabloggen om Gustav Wernersson Cronqvists färgbilder från Uddevalla 1928. Det var en bild som du undrade var den var tagen och om den ens var från Uddevalla. Nu har jag kommit på var den är tagen. Bifogar den aktuella bilden samt tre andra bilder från Digitalt museum på vilka huset syns.


Wernersson Cronqvists bild är alltså tagen på Kilbäcksgatan västerut. Närmaste huset på vänster sida låg i kvarteret Aminoff. Första korsande gata är Torggatan.
 Vänliga hälsningar

Martin"

Ja sannerligen har han inte rätt. Här kommer de andra bilderna. De röda skjulen ligger alltså bakom Rådhuset där Regionens hus (f.d. Polishuset) ligger idag.
Kilbäcksgatan österut. Tändsticksfabriken i fonden det gula huset alltså till höger i bild. Detta är alltså på samma plats som jag häromdagen hade ute på bloggen med ett hus som var under byggnad.
Gamla brandstationen med tornet.
Kilbäcksgatan till vänster och Torggatan till höger.
Och så här ser det ut på platsen idag.  //

3 kommentarer:

 1. Anders Bissman2014-02-21 07:39

  Nog var det vackrare förr!

  SvaraRadera
 2. Jämför med bilden du lagt in tidigare:
  http://2.bp.blogspot.com/-8bavaCkIZNY/Ur36n4Uc5XI/AAAAAAAA87I/8kWq0-g-EAg/s1600/c287.jpg
  Den verkar nyare och huset på väg att rivas. Taket verkar saknas.

  SvaraRadera