2014-02-09

Äldsta Gustafsbergsfotot?

På Facebookgruppen Uddevallabilder fick jag syn på den här bilden. Jag har sett massor av Gustafsbergsbilder men den här kan jag inte minnas att jag sett tidigare. Kanske är det det allra första fotografiet från Gustafsberg?

Jag daterar bilden till någon gång mellan 1854 och 1868. Fotograferingskonsten kom till Uddevalla med kringresande fotografer redan på 1850-talet och det är ju inte omöjligt att det är en sådan fotograf som tagit bilden. Om inte kan det vara Uddevalla första fasta fotograf Josefina Rydholm som öppnade ateljé de första åren av 1860-talet.

Varför då 1854 som det tidigaste årtalet då bilden kan vara tagen? Jo i bildens övre kant och något till höger ser vi det stora skolhuset i trä som var färdigbyggt 1854. Det brann för övrigt ner 1894 och ersattes med det nuvarande skolhuset från 1897.

Till vänster om skolhuset ser vi den gamla Gustafsbergsladan. Om Villa Novilla hade varit byggt hade vi inte kunnat se ladan då Novilla skulle ha skymt sikten. Novilla var nybyggt 1868.

Till vänster om det stora trädet ligger en byggnad som jag inte känner igen. På den platsen ligger idag Villa Syskrinet från 1896. Kan det vara samma hus som blivit på- och ombyggt till det Villa Syskrinet vi känner från idag?

I bildens vänstra kant ser vi varmbadhuset från 1814. Från varmbadhuset gick man på en träbro in till fast land. Det gör man så klart inte idag. Varmbadhuset är tillbyggt in mot land där vi idag har vandrarhemmets reception.

Uppdragna på stranden ligger två bassänger som flöt ute på vattnet och användes som kallbadhus när man fått sina varma gyttje- eller tångbad. Den ena bassängen var för herrar och den andra för damer. De två vi ser på bilden saknar de paviljongerna som man ser på andra gamla bilder.

Snäckan från 1830 är sig lik som den ser ut idag men ligger här direkt vid strandkanten. Fotografen kanske har stått på det gamla varvet och det kanske är dit som de två gentlemännen på bilden är på väg?

I sanning en intressant bild!  //

11 kommentarer:

 1. En underbar bild tycker en som joggar förbi där ibland.
  P-O

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att se om Villa Carolina, som stod klart 1850 är med på bilden men det verkar skymta något bakom granarna. Även om det är svårt att datera fotot så är det helt fantastiskt!

  /Erik

  SvaraRadera
 3. Det vore väl trevligt med en sommarutställning med alla fina bilder från Gustafsberg! Kanske på Bohusläns museum?

  SvaraRadera
 4. Visst vore det, eller varför inte på Gustafsberg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller båda! Museumbesökare lockas till Gustafsberg och vice versa!

   Radera
 5. Kan inte låta bli att kommentera: Var i badhuset 1957 såg hur mor Elin smiskade de badande med tångruskor hennes man var halva hennes storlek och hette Gustav brände mycket tobak under näsan bodde i kappele sonen körde volvo den tidens, jag fick en större skreck för dessa bad. Ingen i min familj badade nånsin hos mor elin,men vi umgicks länge.För att undgå detta ålade jag examen i Unterwasser fahrzeuege med goda referenser . G.B.T.

  SvaraRadera
 6. Villa Syskrinet är kraftigt om- och tillbyggt på 1800-talet så jag tror absolut att det är samma hus. Tror av vad jag hört som barn att vår gamle släkting dr Rehnberg låg bakom en hel del ändringar, men osäker på om det var han som byggde om brukshuset till sommarvilla? Oavsett är nog de nuvarande ägarna mycket intresserade av denna bild eftersom de försöker pussla ihop historien!

  Vad gäller varmbadhuset är det väl inte det som är tillbyggt utan snarare kajen som är utfylld? :)

  Jätteintressant bild, tack för att du la ut den!

  /Linda Martinsson

  SvaraRadera
 7. Även jag lägger mig i debatten. Undrar just var Villa Carolina finns. Var det så mycket träd runtomkring ?
  Beträffande Syskrinet så tor jag också det ev kan vara så att detta är ursprunget. Hart hört att det kanske var ett stall inbyggt i Syskrinet i den dela alv Syskrinet som nu ligger till höger på bilden. Det finns foton med doktor Rehnberg berdvid en häst utanför Syskrinet
  Inger Zetterberg Nilsson

  SvaraRadera
 8. Kommentar nr 2. Trädet på bilden tror jag är den ek som fanns i min barndom(jag är född 1934) och då var den ganska stor. Visst föll den vid någon storm eller också blev den för dålig och togs ner. När min dotter var liten fanns det kvar en ihålig stor stubbe som kunde användas till lekstuga. Så småningom förmultnade den och blev övervuxen med gräs och kan nu återfinnas som en liten förhöjning i gräsmattan mellan Villa Novilla och Villa Syskrinet
  3:e kommentaren är att det finns en väg som går i en krok upp mot Skolhuset. Den passerar Villa Carolina - som borde finnas bakom träden till höger om dateringen stämmer. "Farmor Rosa" dvs Helga Rosalba Lönner (1841-19269 , dotter till badläkaren Carl Lönner, bodde som änka i det östra rummet på Snäckan, rummet mot parken, och hon kunde då besöka släkten på Villa Carolina genom att använda vägen- så har jag hört berättas. I det rummet på Snäckan har Karin Elfman och jag fått sätta upp foto av henne och hennes make Carl Herman Zetterberg (1832-1898) som var fältintendent. Det är som ett minne av hur Snäckan användes innan det blev Conditori
  Inger Zetterberg Nilsson

  SvaraRadera