2011-08-03

Nu ska jag sluta röka - Hänger du med i jakten på miljonerna?

Insänt av Karl-Eric Magnusson:

Nu ska jag sluta röka! Hänger du med? Plånboken drabbas lika hårt eftersom vi avsätter 50 kronor om dagen och sätter in dessa pengar på ett konto genom överföring. Om 40 år har vi tio miljoner.

Ett par hakar finns förstås. Jag röker inte och kan därför inte sluta och det är ytterst osannolikt att jag skulle leva i ytterligare 40 år. Men det spelar ingen roll, jag behöver inte tio miljoner men några extra miljoner skulle inte vara så dumt. Så därför tänkte jag låtsas att jag röker ett paket om dagen för en 50-lapp vilket enligt uppgift från rökare är ganska normalt. Detta belopp gäller även snusare – precis lika dyrt påstås det.

Start idag

Nåja, jag börjar just idag den 1 augusti 2011 att spara 50 kronor om dagen. Det blir 1500 kronor i månaden – så dyrt är det att röka om du inte som rökare inte vill ta till dig detta faktum. För denna summa köper jag andelar i en indexfond. Alltså en fond som följer aktieutvecklingen. Sedan kommer jag då och då att för er läsare redovisa hur beloppet växer. Ursäkta om jag gör dig avundsjuk när tusenlapparna rullar iväg, men du har nu chansen att bli miljonär. Om ett år har jag sparat 18 000 kronor. Jo, precis så mycket blir det.

Välj konto med omsorg

Jag sätter inte in slantarna på vilket konto som helst alltså. Bankerna tjänade förra året 80 miljarder kronor på oss kunder och det blir ungefär 11 000 kronor per vuxen svensk. Den summan räcker och jag tänker inte bidra med ytterligare medel ur min plånbok.

Och inte sätter jag pengarna på vilken fond som helst heller. Svenskarna har skräpfonder för 200 000 kronor per person i genomsnitt och betalar i genomsnitt 5000 kronor i avgift för fondförvaltning som du kan sköta lika bra själv.

Det sitter också massor av pengar på räntelösa eller nästan räntelösa konton. Där ska mina pengar inte heller finnas med.

Varför valde jag just 40 år? Jo, därför att en yngling som just slutat skolan och kommit ut i arbetslivet är omkring 23 år och då har denne person 42 år kvar till pensionen. Om han/hon väljer att spara rökpengarna och köpa aktier istället för cigaretter blir ränta-på-räntaeffekten dramatisk. Hela tio miljoner om börsutvecklingen fortsätter som gjort de senaste decennierna.

När denne yngling går i pension kan han kvittera ut tio procent om året vilket ger ett gott tillskott i kassan med 83 000 kronor per månad.

Kan du försöka förklara detta för dagens ungdomar som stadigt står och håller i sina cigaretter på stan. Jag tycker det är synd om dom som inte begriper bättre.

Behåll hälsan

Dessutom har vi hälsoeffekten. Har åtminstone två min bekantskapskrets som lider av långt gången lungcancer och ännu inte har fyllt 50 år. Överlevnadschansen beräknas till högst 15 procent.

Skulle nu inte rökningen vara ett lämpligt sparobjekt så kan du sluta tippa eller köpa lotter för 350 kronor i veckan, äta lunch ute varje dag eller fika och köpa godis för samma belopp.

Mejla mig gärna så kan vi hjälpas åt att hålla dagens löfte, 50 kronor om dagen var det.

Karl-Eric Magnusson

karleric.magnusson@telia.com  //

3 kommentarer:

 1. Mycket bra information. Tänk vad många som slösar pengar på sånt som faktiskt är skadligt för dem. Att någon gång äta skräpmat kan man nog göra. Men inte dagligen. Vi människor lever inte så klokt alltid tyvärr. Vårt leverne/ vår livsstil gör oss sjuka i onödan. Dyrt och med ett lidande som ej går att sätta pris eller kostnad på.

  SvaraRadera
 2. Gick förbi mc Donalds på hemvägen idag. Dess uteservering var oerhört skräpig. Svämmade över av brickor och matförpackningar. Hade jag haft tid, hade jag fotat med min mobilkamera. Men jag hade en tid att passa.
  Vad ska man göra om man har fonder som har tappat sitt värde och går med negativ ränta?
  Hur man än gör förlorar man ju. Jag känner mig lurad av min bank och dess rådgivare. Det var en gång fonder som gick väldigt bra.

  SvaraRadera
 3. Jag känner "en" som alltid gnyr över att aldrig ha råd med något och kommenterar syrligt mina utlandsresor med orden: ja vissa har då råd...Personen i fråga röker för 2000 kr/månaden.

  SvaraRadera