2011-08-09

En specialtransport på väg mot Stavanger

Strax efter kl 14 i dag gav sig den här specialtransporten iväg från Uddevalla mot Stavanger. Det är en transport för de norska Uglandrederierna, som hör hemma på den norska västkusten. Jag vet inte vad det är som transporteras men jag kan försäkra att lasten har surrats inför transporten mycket noggrant.

Jag var med både när fyren Pater Noster bogserades in från Hamneskär till Rönnäng och när den sedan i delar bogserades från Sörvik till Pharmadule Emtungas varv på Hisingen i Göteborg. Det kom en särskild besiktningsman som för försäkringsbolagets räkning godkände lastens placering och surrning innan avfärd från Uddevalla.

Vid 21.30-tiden ikväll har transporten, som dras av högsjöbogseraren BB Server, kommit ut i Skagerack och går nu med knappt sex knops fart i en vind om ca 9 m/sek. Du kan följa dess fortsatta färd genom att klicka HÄR.

2 kommentarer:

  1. Det är en lastningsboj som man dockar in i en öppning under ett tankfartyg. Det gör man med hjälp av ballast. Den funkar som ett lekare och kan därför snurra runt mellan de olika delarna. Den undre delen har kopplat slangar till havsbotten i nordsjön.
    Det är Juno väst som byggt den. (Jag har ritat rören inuti!)

    SvaraRadera
  2. Tack Jonny! Man lär sig hela tiden.

    SvaraRadera