2011-08-21

Fantastiska Uddevallabilder i bok av Peter Angvarson

I somras fick jag äntligen till det och beställde Peter Anvarsons fotobok med Uddevallabilder. Tyvärr kan man inte gå in i bokhandeln och köpa den utan man måste köpa den på internet. Krångligt? Ja kanske för den som inte handlat på internet tidigare men det visade sig inte alls vara så svårt.

När boken väl var beställd tog det bara ett par dagar innan den damp ner i brevlådan. Väldigt bekvämt egentligen.

I förordet skriver Peter om arbetet med boken:

"Fotoboken du håller i din hand är ett resultat av mer än tjugo års vandringar i Uddevalla och dess omgivningar. Bilderna är min personliga skildring av staden och de är främst fotograferade på mina favoritplatser. Samtliga bilder utom en är tagna inom kommunens gränser. Bilden på sidan 109 är fotograferad på Skaftö men med utsikt över Nordströmmarna och Bassholmen som ligger i Uddevalla kommun.

Jag strävar efter att skapa bilder som har intressant komposition, ljus och innehåll. För mig är det konstnärliga viktigare än det dokumentära.

Om du tycker att någon bild i boken är bra så beror det på att den är tagen med en mycket fin och dyr kamera. Skämt åsido, av förbipasserande har jag vid otaliga fototillfällen fått kommentaren "med en så fin kamera blir det förstås fina bilder". Det stämmer givetvis lika lite som att en målning blir ett mästerverk bara för att den är målad med fina och dyrbara penslar. Endast hälften av bilderna är fotograferade med en avancerad systemkamera, resten är tagna med en digital kompaktkamera.

Med boken hoppas jag kunna förmedla en del av den glädje jag har känt på mina fotvandringar i Uddevalla kommun.

Jag vill tacka anhöriga och vänner för all hjälp, värdefulla synpunkter samt det moraliska stöd Ni har givit mig under tiden jag har arbetat med boken. Ett särskilt tack till min familj Sassa, Josefin och Elin.

Peter Angvarson"

Peter är född 1962 och uppvuxen i Halland och sedan 1989 bosatt i Uddevalla. Det är en riktig kvalitetsbok rakt igenom som Peter producerat. 120 sidor med bilder från Uddevalla som verkligen visar hur vacker vår kommun är. Vi Uddevallabor behöver kanske ibland en påminnelse om det. Peters bok är just det. Den intar numera en hedersplats i min bokhylla.

Du kan läsa mer om Peter och boken på http://www.pangfoto.se/ och om du vill bläddra i boken innan du köper den så klicka HÄR!! På hemsidan kan du också beställa boken. Du kan även beställa den på http://www.blurb.com/ och du hittar den där enklast genom att skriva författarens namn i sökrutan.

Jag träffade Peter en morgon 2009 vid södra kajen då han fotograferade den här ålekråkan.  //

1 kommentar:

  1. Väldigt fina bilder. Men inte är det väl först och främst Uddevallas fantastiska skönhet boken visar, utan hur många bildmotiv det faktiskt finns i en alldeles vanlig svensk stad för den som äger förmågan att stanna till och upptäcka dem.

    SvaraRadera