2011-08-10

Himlafenomen natten mellan 11:e och 12:e augusti

(Bild http://apod.nasa.gov/apod/ap960809.html )

Insänt av Gunnar Sporrong:

"Natten mellan den 11 och 12 augusti kör Jorden in i ett moln av stoft från kometen Swift-Tuttle.

Sandmolnet rör sig i en riktning och Jorden i en annan på ett sådant sätt att det ser ut som om dammkornen kommer i riktning ifrån stjärnbilden Perseus. Där av namnet Perseiderna.

När de många sandpartiklarna faller ner i Jordens atmosfär med närmare 60 km per sekund så bromsas de från denna extrema hastighet till ynka 100 km per timme på några tiondelar av en sekund. Luften framför kornen komprimeras och hettas upp så att den blir självlysande.

Vid goda år kan man observera 50 - 120 stjärnfall per timme. I år är dock Månen nästan full vilket starkt reducerar antalet stjärnfall vi kan se.

Det kan ändå vara trevligt att ta med solstolen, en termos varm dryck och en gedigen önskelista. Lägg dig i det gröna och njut av naturens skådespel. Observera från skymning till gryning.

De tidigaster Perseiderna är få men långsamma och kan om man har tur ge riktiga eldklot. Efter midnatt ökar antalet men blir i gengäld mindre spektakulära.

Råkar du vara i Göteborgskrokarna (och inte kan nå landet) kom och hälsa på mig utanför lusthuset i Göteborgs Botaniska Trädgård, där jag representerar Slottsskogsobservatoriet, Sveriges äldsta folkobservatorium. Här har undervisning av skolklasser och allmänhet skett sedan 1929.

Undertecknad är f.ö. föreståndare för Slottsskogsobservatoriet på fritiden.

Gunnar Sporrong,
Undervisning,
Publika avdelningen
Göteborgs Naturhistoriska Museum
(Även Cresco.)"

http://www.gnm.se/
gunnar.ht.sporrong@vgregion.se

031-775 24 12

1 kommentar: