2007-09-02

Rune Hixén - Sveriges främste fågelforskare 2006


Rune Hixén bad mig att göra en efterlysning av två nothäften och ett par böcker. Den kommer sist i den här artikeln.

Villkoret från min sida var att han skulle ställa upp för ett porträtt i Uddevallabloggen. Det har visat sig att i sådana här sammanhang får man veta saker som man inte känner till tidigare, trots att man tycker att man känner personen väl. Och det slog inte fel den här gången heller.
Rune har exempelvis för oss, sina arbetskamrater på Bohusläns museum, lyckats hemlighålla att han fick "2006 år forskningspris" av Sveriges Ornitologiska Förening. Han fick priset för sin fleråriga forskning främst kring korpen. Knappast någon annan fågelart har en sådan roll i människans mytologi som just korpen. Hos en del kulturer står den för ljus och fruktbarhet, hos andra är den i förbund med onda makter. Och det är inte bara varenda korp i Bohuslän som han inventerat utan även storlom, skäggdopping, häger och fiskgjuse.

Därtill är han en Corneliskännare av rang. Hedersledamot i Cornelissällskapet för sina insatser där. Och så kan han 75 000 historier och nästan lika många limerickar (mej retar han för att jag bara kan en). När man hör skrattsalvor i museets korridorer då vet man att Rune har varit i farten.

Rune Georg Hixén föddes 1950 av finlandssvenska föräldrar som kommit hit 1946 för att arbeta på Uddevallavarvet. Familjen hette då Karlsson. På den tiden måste man ha bott i Sverige i tio år för att bli svensk medborgare. Först 1955 blev Rune således svensk.

Rune levde sina första åtta år på Strömstadsvägen och 1958-70 på Skogslyckan. Familjen flyttade till sin sommarstuga i Lanesund, som man byggt om till vinterbostad, 1970.

1:a klass Strömstadsvägen 19
2:a klass Kasen skola (bilden - och jag som har velat få tag i någon som har gått på Kasens skola (bilden) och så har jag träffat en varje dag!)
3:je klass Underås (nuvarande Västerskolan)
4-6 Norrskolan
7-9 Uddevalla praktiska Realskola (Handelslinjen 1963-1966)
1966-1967 Hensbacka Skogsbruksskola (skulle bli skogvaktare)

Sommarjobbade på Uddevallavarvet 1965 och 1966.
Skulle ha 20 månaderspraktik efter Hensbacka för att komma in på Skogsskola – fick emellertid ingen praktik – då sade fadern: ”Börja på Varvet så länge”.
Det blev en "liten" sejour från hösten 1967 till april 1980, dvs 13 år.
Först som Maskininsättare, under tiden där var han tjänstledig för studier på Östraboskolan ( läste maskinteknik). Åter till Varvet där han erbjöds jobb på ritkontoret, där han jobbade i sex år.

1980-1983 Konsultfirman rördesign i Göteborg Ab (konstruktionsarbeten åt Petrokemin i Stenungsund)

1983-1984 Uddevalla Finmekanik Ab (maskinmontör – var då var då väldigt trött på konstruktionsarbete)

1984-1988 Mattsson Engineering (åter konstuktionsarbete – fick upp lönen rejält och det var orsaken till att han återgick)

1988-1990 Famico Ab (Arbetsledning – konstruktion – produktion)

Våren/försommaren förvärrades hans huvudvärk (Horton samt en nacknerv i kläm) vilket gjorde att läkarna föreslog byte av arbetsuppgifter. I annat fall förelåg risk för invaliditet.

Rune fick arbetsträna på Bohusläns museum (började den 1 dec 1990) och är efter 17 år fortfarande kvar där. I samband med en omorganisation gjorde han en utredning som imponerade stort på oss alla och inte minst museichef och styrelse. Han tog därför raskt klivet uppåt från magasinsarbetare och blev chef för hela avdelningen Kulturvård med ansvar för ett trettiotal medarbetare och alla museiföremålen.

Tidigare hobby: Var ”idrottsidiot” från tio års ålder (1960 – pga Romolympiaden) och höll på till dess första hälsenan sprang av 1975.
Vunnit ett fyrtiotal DM i friidrott, bl.a tiokamp, femkamp, höjd, diskus, korta häcken etc.
Har fuskat i fotboll, handboll, tyngdlyftning, schack, badminton, orientering mm mm.

Numera inskränker sig idrottandet till långa promenader i skog och mark med hustrun samt en och annan golfrunda (10 i handicap)

Nuvarande fritidsintressen: Familjen, främst barnbarnen, naturen, litteratur, musik och så fågelfauna förstås.

Rune är väldigt förtjust i den svenska visskatten från Lasse Lucidor och Carl-Mikael Bellman fram till dagens visdiktare/vissångare. Nuvarande husgud är Gunnar Ekelöf – 1900-talets främsta lyriker!

Gift sedan 1985 (tog då släktnamnet Hixén – Karlsson var hans "artistnamn" som friidrottare) och har tre söner. Bor i en äldre villa i Uddevalla.

Rune har varit Uddevalla kommun trogen hela livet med undantag för fem månaders militärtjänstgöring i Eksjö (centraliserad utbildning för pionjärer). Gjorde totalt 15 månader värnplikt, varav 10 på I17)

Och så var det det där med efterlysningen.

Rune söker sedan många år med ljus och lykta efter två nothäften (de enda jag saknar): ”Narrgnistor och transkriptioner” av Cornelis Vreeswijk samt ”Sommarkort”, skriven av Peter R. Ericson, men framförd av Cornelis.

Rune är även på jakt efter äldre Ornitologisk litteratur, främst: ”Svenska Foglarna” av C. J. Sundevall, vilka utkom åren 1856-1886.

Rune låter hälsa att han betalar bra för nothäftena och fågelböckerna! Så titta efter i era gömmor!//

4 kommentarer:

  1. Hej Gunnar!
    Bara en liten detalj: Skolan som Rune gått i låg inte på Strömstadsvägen 17, utan på Strömstadsvägen 19. (Den låg i utbyggnaden på baksidan av huset). Jag har själv gått i denna skola samt också bott i huset, bland annat i lägenheten över skolan. Jag kunde alltså ha borrat hål i golvet i mitt sovrum och kikat ned i mitt klassrum.
    mvh
    / Åke

    SvaraRadera
  2. Hur som helst måste det väl ha varit en mycket tillfällig lösning?

    SvaraRadera
  3. Hej igen!
    Beror lite på vad Du menar med tillfällig lösning? Den har minst funnits i sex år. Jag började 1:a klass där år 1952 och jag tror att skolan slutade på denna plats när min far startade revisionsbyrå i samma lokaler år 1958. Vår skolgård var för övrigt den dåvarande grusplanen som numera är Parkskolan.
    / Åke

    SvaraRadera
  4. Menar naturligtvis inte Parkskolan utan Skansskolan!!

    SvaraRadera