2021-12-12

Minns du detta badhuset?

Barkman bildarkiv.

Varmbadhuset bassängen står det på bilden. Det är alltså det som vi idag kallar Gamla badhuset i Södra hamnen 2. Här finns bl a kontoren för Skärgårdsbåtarna och Destinationen. Och bassängen den lär finnas kvar under golvet i det här rummet. 

För egen del minns jag när vi i småskolan gick hit från Östra skolan. Innan vi fick hoppa i vattnet skulle vi för första gången bada bastu. Det var ingen njutning denna första gång.

Jag minns också i tonåren då man kunde ta sig hit en lördag och bli skrubbad på ryggen av en baderska. Efteråt tyckte vi att hon använt en rotborste, men det var det nog inte.

Vad minns du?  //
 

3 kommentarer:

 1. Den eviga frågan: Måtten.
  Jag tror på längd 7 meter och bredd 5 meter.
  En "rundsimning" blir då max 24 meter.

  SvaraRadera
 2. Där lärde jag mig simma i början av 70-talet! /Roland

  SvaraRadera
 3. Det måste ha varit ombyggt redan i slutet av 50-talet. Var där en gång under lågstadietiden med klassen, ht -57 - ht 59. Kommer inte ihåg att det fanns badhytter runt om bassängen. Däremot kommer jag med obehag ihåg att vi blev skrubbade i små kar tillsammans med pojkarna innan vi fick gå ner i bassängen. Väl i bassängen fick jag en kallsup och greps av panik och sjönk. En av klasskamraterna, Roland Bexander, fick dock tag i mig och drog upp mig ovanför vattenytan. Glömmer aldrig hans vänliga leende:-)

  SvaraRadera