2021-12-19

Hotellverksamhet i Kungshuset?

Insänt av Stefan Brännvik

Det gamla s.k. Niklassonska huset i kvarteret Åberg med adress Kungstorget 6, revs våren 1961. Det gav då plats för det nya Kungshuset (bilden), ett femvånings stenhus, färdigbyggt hösten 1962.

Hakon Niklasson, som ägt det gamla huset, hade stora planer då han i en tidningsartikel berättade att det på 3:e och 4:e planet i det nya huset skulle bli en hotellverksamhet med hela 40 rum. Nu blev det inte så att Niklasson byggde huset, möjligen blev det ett lite för stort projekt för honom.

Det gjorde i stället Oskar Olsson, ”Glass-Oskar”, grundaren av Trollhätteglass. Planerna lär nog då ha ändrats en del, inte minst när det gäller de om en hotellrörelse i huset.

Blev det överhuvudtaget något av detta undras, vad hette i så fall hotellet, mm? Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska, som f.n. skriver en bok om alla hotell som finns och funnits i staden, saknar uppgifter om just detta ”etablissemang”.

Någon som följer Uddevallabloggen som vet något om detta?  //

8 kommentarer:

 1. Hotel Kungshuset var namnet på hotellet.

  SvaraRadera
 2. Ja, hotell Kungshuset fanns åtminstone fram till 1965-66. Kanske längre.

  SvaraRadera
 3. Ja, hotell Kungshuset fanns åtminstone fram till 1965-66.

  SvaraRadera
 4. Efter Hotell Kungshuset blev det väl ålderdomshem?
  Vem var ägare av Hotell Kungshuset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ägare var som framgår ovan Glass-Oskar. Vad som i övrigt finns eller fanns i huset är mindre intressant för oss just nu, det handlar bara om själva hotellrörelsen.

   Radera
 5. Om man klickar på
  https://tidningar.kb.se/?q=%22hotell%20kungshuset%22&sort=asc
  så får man upp en del uppslag med datum som säger en del om vad som hände även om man inte kan läsa själva artikeln. I jan 1964 börjar diskussionerna om ålderdomshem eftersom man bara har ett enda i Uddevalla - Äsperödshemmet.
  Per N

  SvaraRadera
 6. Att Oskar byggde och ägde huset är helt klart.
  Men, Per, är du helt säker på att han (Oskar) ägde hotelldelen??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vilken Per som avses men i Bohusläningen kan man läsa att den 8 juni 1964 övertog portiern Arne Nord från Hotell Gillet i Stockholm verksamheten. Tidigare innehavare var dir E.A. Larsson. Överlåtelsen skedde via förmedling av fastighetsägaren Oscar Olsson, Trollhättan. Per N

   Radera