2021-12-29

Filmen som "försvann" - kan nu ses

Societetshuset förvandlat till ett nazisthögkvarter.

Den 20 februari 2020 var det en filminspelning på Gustafsberg. Filmen är norsk och heter Den största förbrytelsen. När de tyska trupperna invaderar Norge 1940 känner sig de judiska familjerna fortfarande säkra under sitt lands beskydd. Men i takt med att kriget eskalerar ute i Europa så förändras situationen även i Norge. En dag bestäms att deras pass ska stämplas med ett stort J och strax därpå arresteras alla judiska män över femton år för att skickas till nyupprättade norska fångläger.

Den 26 november 1942 nås kulmen när hundratals judar – män som kvinnor, gamla som unga, friska som sjuka – brutalt väcks mitt i natten för att fraktas till Oslos hamn där lastskeppet S/S DONAU väntar dem. Destination: Auschwitz.

I Societetshuset den här dagen samlades ett 40-tal norska ungnazister på ett möte. Tre unga män kommer för att leverera mat och dricka till nazistmötet och de tre blir mycket upprörda över vad de hamnar rätt in i.

Inspelningen tog större delen av dagen och rop och nazistiska sånger hördes då och då från Societetshuset.

Dagen därpå fortsatte inspelningarna i gamla idrottshallen. Där var det en boxningsmatch, som är själva öppningsscenen i filmen.

Filmen hade premiär i Oslo julen 2020. Den kommer till Uddevalla så småningom enligt speltablån men det framgår inte när. Men någon gång i höstas köpte jag den på SF Anytime och i dagarna har den kommit på Comhem Play.

Huvudrollen spelas av Jakob Oftebro. Med i filmen är också Michalis Koutsogiannakis, känd från många svenska filmer.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar