2021-07-01

Polismordet i Uddevalla 1943

En polis har skjutits ihjäl det senaste dygnet. Runt om i Sverige halades flaggorna på halv stång framför polisstationer och på andra platser för att hedra honom, hans familj och kolleger. Så skedde förstås även här i Uddevalla.

Men även Uddevalla har drabbats av ett polismord. Det skedde lördagen den 9 januari 1943.

Det bör jade med ett vanligt gripande av en fyllerist på Kungstorget och slutade med att en polis dödades och en annan blev svårt skadad inne på polisstationen, som då låg i Rådhuset.

Vid 23-tiden hade polisen fått larm om en berusad och störande man på Kungstorget. Han omhändertogs och fördes till polisstationen men väl inne där slet han plötsligt fram en pistol och sköt mot polismännen. Den ene träffades i bröstet och dog omedelbart. Den andre fördes svårt skadad till lasarettet där man lyckades rädda honom till livet.

En tredje polisman var dessutom ytterst nära att träffas av nästa skott men lyckades kasta sig undan. I stället lyckades han övermanna gärningsmannen och låsa in honom i arresten. Den döde polismannen, 37-årige Nils Nilsson, efterlämnade fru och fyra små barn.

Gärningsmannen hade tidigare dömts till åtta olika fängelsestraff. Han hade vistats i staden några veckor och försörjt sig på stölder och inbrott.  //

1 kommentar:

  1. Mördaren hette Erik Tryggve Eriksson från Karlstad och hade vistats en tid i Uddevalla.

    Det visade sig senare att det var Eriksson som på nyårsaftonen ertappades under ett inbrott på Kämpegatan av bagaren Karl Ek och som tog upp jakten och då blev beskjuten med flera skarpa skott.

    Drygt en månad efter polismordet gick Eriksson rättvisan i förväg.
    Per N

    SvaraRadera