2021-07-09

70 år sedan grillfesten på Gustafsberg

På dagen för 70 år sedan, den 9 juli 1951, var kompisarna Janne Dahl och Gösta Carlsson med om en alldeles märkvärdig och ny upplevelse. Janne var 14 år och Gösta 12. Precis där de står här på min bild ägde en stor grillfest rum. Det var med anledning av att en argentinsk båt skulle levereras från Uddevallavarvet.

Den argentinska besättningen firade på Gustafsberg och grillade då får och höll en stor fest. Det hela förevigades på den här tavlan, målad av Jannes pappa Einar Dahl.

Gösta har i alla dar haft tavlan inramad i sin lägenhet i Skövde och tog nu med den till Gustafsberg för att minnas grillfesten tillsammans med Janne.
Gustafs Thordén hade 1948 tecknat order för att bygga tre argentinska fartyg i samma serie. Det var ISLAS MALVINAS, ISLAS ORCADAS och ISLAS GEORGIAS. Alla var på 13 500 DWT vilket var de största fartygen som byggts i Sverige fram till dess.

Grillfesten ägde rum då det sista fartyget i serien ISLAS GEORGAS skulle levereras. Det skedde den 28 juli.

Bilden är hämtad ur boken: Uddevallavarvet - Historien om 40 år i skeppsbyggnadens tjänst.  //

3 kommentarer:

  1. Så underbart minne. Själv var jag 9 år och kommer väl ihåg Argentinarna i Uddevalla de åkte ofta på vattenruchbanan i Skeppsviken. Einar Dahl ledde barnens juldans på Folketsparks Kongresshallen, han var min överlärare och dessutom riksdagsman.

    SvaraRadera
  2. Vem står som ägare på gula villan i dagsläget? 230915?
    Vill gärna komma i kontakt med ägare.

    SvaraRadera