2021-07-22

22 juli 2011

Minns du vad du gjorde idag för tio år sedan? Den 22 juli 2011 är för alltid inskrivet i historieböckerna, Det var en fredag eftermiddag som nyheterna nådde oss om att regeringskvartalet i Oslo hade utsatts för ett sprängattentat. Som den nyhetsnörd jag är satte jag genast på NRK 1 på tv:n. NRK hade brutit sändningen och sände direkt från Oslo.

En stund senare kom nyheten att det pågick skottlossning på Utöya  Jag fastnade framför TV:n och följde sändningen resten av kvällen. NRK hade en programledare som jag beundrade. Han lotsade tittarna genom sändningen med dess dramatik på ett mycket skickligt sätt. Tyvärr minns jag inte vad han heter men jag har tänkt på honom genom åren. Särskilt den 22 juli.

När jag för en sekund tittade ut från vår lägenhet i Thorburnska huset vid Kungstorget möttes jag av denna synen. Japanska ungdomar på besök i Uddevalla framförde en dans helt ovetande om dramatiken i Norge.


 

2 kommentarer:

  1. Det är inte Jarle Roheim Håkonsen du tänker på? Finns i alla fall ett fantastiskt klipp från NRK där denne man är filmad inför kommande nyhetssändning där han samlar information och förbereder rapporteringen och får information om hur omfattande det är i Oslo. https://www.nrk.no/video/jarle-roheim-haakonsen-for-ekstrasendingen-kl-1600-den-22-juli-2011_71018

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, han är det. Tack, han var fenomenal att hålla ihop sändningen!

      Radera