2020-02-20

Stor filminspelning på Gustafsberg idag

 Idag har det varit en stor filminspelning på Gustafsberg. Det är den norska filmen Den största förbrytelsen. Filmen bygger på en bok av Marta Michelet med samma namn.

Så här beskriver Film i Väst filmen: 

Den 26 november 1942 hämtades hundratals norska judar mitt i natten av polisen och fraktades till kajen i Oslo. Ovetande och skräckslagna tvingas kvinnor, barn, sjuka och gamla ombord på det tyska lastfartyg som väntar. Männen hade en månad tidigare internerats på fånglägret Berg och kom i kreatursvagnar med tåg ner till kajen. Vi kan bara föreställa oss den desperation, kaos och ångest som rådde denna förmiddag.

Under ett kort ögonblick möts man och hustru, far och dotter, farföräldrar och barnbarn – innan de brutalt rycks från från varandra och förs under däck på lastfartyget Donau, som lämnar kajen med 532 norska judar ombord; 302 män, 188 kvinnor och 42 barn. Målet var Tyskland och slutstationen var Auschwitz.

Mitt i detta kaos möts också familjen Braude. En vanlig norsk arbetarfamilj som hittills levt sitt liv i trygghet i stadsdelen Grünerløkka i Oslo. Deras öde beseglades av det faktum att de var judar. Den største forbrytelsen er en episk storfilm om ett av de mest dramatiska kapitlen i norsk historia.


Societetshuset har i filmen förvandlats till, som jag uppfattade det, ett nazisthögkvarter.


 Vi har ju varit med om filminspelningar förr. Monica Z och Simon och ekarna är några exempel. Men de produktionerna var små jämfört med dagens filminspelning. Nästan 100 personer ingick i dagens inspelningar. Av dem var ett mindre antal skådespelare, 49 var statister som spelade norska nazister och så ganska mycket teknisk personal. Huvudrollen spelas av Jacob Oftebro, som gjort sig mest känd från Hamiltonfimerna (fast jag kände inte igen honom trots att han stod en meter framför mig).


I morgon fortsätter inspelningarna i gamla idrottshallen vid Göteborgsvägen. Där skall Oftebro boxas inför ett par hundra i publiken. Vad jag erfarit är det öppningsscenen i filmen och stor möda har lagt ned på att allt skall vara tidsenligt korrekt. Det var det såklart också på Gustafsberg idag.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar