2020-02-04

De tre äldsta husen på Gustafsberg fyller 250 år i år

Herrgården

De tre äldsta husen på Gustafsberg fyller alla 250 år i år. Här följer en kort beskrivning.

Herrgården är huvudbyggnaden till gamla landeriet Baggetofta från 1770 med välbevarad 1700-tals karaktär med sina inklädda timmerknutar och branta valmade tak. Huset byggdes av makarna Knape som bostad till sig själva. Två år senare blir hustrun Catharina Hegardt svårt sjuk och makarna bestämmer sig för att testamentera hela sin förmögenhet till den stiftelse som fortfarande idag har samma ändamål, nämligen att "främja ungdomars utbildning och fostran". Catharina avled samma år.

En ingång har funnits på varje långsida och ovanför dessa finns tavlor med följande inskriptioner: 

"Barn, förgäten icke här/hwad I warit
hwad I ären/Waren tacksam och lären/Allt
whad godt och nyttigt är" 

"ANDERS 
KNAPE HANSON offrade här 1776 fruckten av
sina mödor/för att/af BOHUSLÄNS värnlösa
Barn bereda goda medborgare åt FÄDERNESLANDET
Säll den whars Ära så af stilla mödor skördas!
Han uti Seklers längd i Tacksamt Minne vördas".

I Herrgården inrymdes barnhuset fram till 1854 då en ny skolbyggnad uppfördes. Senare har här funnits kök och matsal för barnhuset och under första hälften av 1900-talet var det arrendatorsbostad för jordbruket på Gustafsberg.

Idag är det två femrumslägenheter i huset.

Kamrerarebyggnaden

När Anders Knape fick Gustaf III:s tillstånd att starta internatskolan flyttade han över till Kamrerarebyggnaden och Herrgården fick bli skolbyggnad 1776. Kamrerarebyggnaden var från början röd och har mycket av sin karaktär bevarad. Byggnaden hyrs idag ut.

Bagarstugan

Även Bagarstugan är från 1770 och hör till det gamla landeriet Baggetofta och är således inte yngre än 1770-tal. Ett stort murparti i ytterväggen är det enda som återstår av det stora spiskomplex som utgjorde hjärtat i bagarstugan. Lägg märke till den inklädda takfoten på långsidan ut mot parken. Taksprångets klädsel består av tre delar konstfullt sammanfogade till en helhet som skall imitera samtida stenhus arkitektur.

Idag inrymmer Bagarstugan en lägenhet samt de stiftelseanställdas omklädningsrum.

250 år! Tänk om dessa byggnader kunde tala! Fast i viss mån kan de faktiskt det genom det välbevarade arkivet på Gustafsberg.  //

4 kommentarer:

  1. Gunilla Ahsk2020-02-05 00:24

    Var det inte tvättstuga i bagarstugan på 50-talet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidigare kallades byggnaden för brygg- och bagarstuga. Ligger möjligen någonting i att det har varit tvättstuga, men jag tror inte att det var så sent som på 50-talet. Hyresgästernas tvättstuga ligger annars i källaren på den intilliggande Direktörsvillan.

      Radera
  2. Har en fråga om ett fotografi på pojkar på skolhemmet på Gustafsberg taget någon gång i början på 1900-talet. Du undrade om någon visste namnet på någon av pojkarna. Nu har jag letat efter bilden i din blogg utan resultat. Skulle kunna tänka mig att någon av dem är min farmors bror.Hennes yngsta bröder vistades båda två där, Henry och Emil Wassenius. Tack vare denna skolgång fick båda två en lite "högre" utbildning. Henry blev kyrkoherde i Böne, i närheten av Ulricehamn, och Emil blev folkskollärare och kantor i Mollösund ute på Orust. Vet att Henrys son Torsten Wassenius,är mkt intresserad av släktforskning och jag tänkte nu visa honom fotot för att höra vad han tror.
    Hoppas att du förstår vilket foto jag menar. MVH Lena Nygren

    SvaraRadera
  3. Jag har för mig att vi använde bagarstugan som tvättstuga och att där fanns bland annat en stor mangel med rullar så vi barn fick akta oss. Det måste ha varit på 1940-talet.
    Inger Zetterberg Nilsson

    SvaraRadera