2019-03-28

Kullgrens "skyltfönster"

Granitaktieboleget C A Kullgrens Enka är förstås välbekant. Det var Carl August Kullgren och den kände järnvägs- och kanalbyggaren Nils Ericsson som startade bolaget 1842. Enligt sägnen hade de båda varit i Tyskland och sett hur tyskarna haft svårigheter att hitta sten till byggandet av kajer i hamnarna.
De skall då ha fått idén att bryta svensk granit från Bohuslän. De köpte rätten att bryta sten på Bohus Malmön och satte igång. Det fanns många stenbrott även på andra platser där Kullgrens hade stenbrott.

I södra hamnen i Uddevalla startade man ett stensliperi och det var där som fantasifulla produkter tillverkades. 1851 reste Carl August Kullgren till världsutställningen i London med en hel skeppslast stenprodukter. Där, mitt under världsutställningen drabbas Kullgren av en hjärtattack och avlider. Han begravdes i London, men hämtades hem till Uddevalla och ligger nu i familjegraven på Norra Kyrkogården.

I många fall skulle en sådan här händelse innebära att företaget fick läggas ner, men änkan och sonen ville annorlunda. Tillägget "Enka" i företagsnamnet tillkom förstås då och det var de båda som utvecklade Kullgrens Enka till Skandinaviens största stenindusti.

Och inne på gården till det Kullgrenska huset på Norra Hamngatan hade de en permanent utställning, ett skyltfönster, med sina stenprodukter.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar