2019-02-05

Strömhagens badhus

Alf Åbergs bild som jag frågade om häromdagen var som många visste huset där Strömhagens badhus var beläget.

Jag har fått en fråga tidigare och svaret tål att upprepas.

Det är huset som sticker ut mot Strömbergsgatan på vänster sida precis där backen börjar.
I Bohus Läns Tidning den 21 april 1865 läser jag att det nya badhuset snart skall öppna. Det var Strömhagens Badhusaktiebolag som drev det. Det var inget badhus med simbassäng utan det var karbad som gällde. Precis som varmbadhuset på Gustafsberg således. Men Strömhagens badhus var öppet året runt.

1877 ansöker Strömhagens Badaktiebolag hos Uddevalla stadsfullmäktige om medel för att bygga en s. k. finsk badstuga. Ansökan avslogs emellertid. Huruvida bastu ändå byggdes har jag inte kunnat få fram.

Den 21 juli 1886 skriver Bohusläningen att en ny industri för ullberedning skall inrättas i badhuset. Om detta var slutet för badhuset kan jag inte säga, men samma år öppnar Tändsticksfabriken ett badhus med varma kar- och ångbad. Allmänheten var välkommen dit varje söndag eftermiddag och badet kostade 1 kr.

Den sista maj 1900 upphörde Tändsticksfabrikens bad för allmänheten och badhusfrågan diskuteras livligt i tidningarna framöver.

Uddevalla Badhusaktiebolag hade sedan 1859 drivit ett badhus på Sjukstuguholmen (senare Badö). Det badhuset flyttades emellertid till Brattska ängen och blev den nya Norrskolan.

Men det var Uddevalla Badhusaktiebolag som kom att bygga det nya varmbadhuset, dvs det som vi i dag kallar Gamla Badhuset. Det stod färdigt 1907 och redan 1908 beslutade Uddevalla Stadsfullmäktige att ta över badhuset och framdeles välja ledamöter i styrelsen.

Huset som inrymt Strömhagens badhus revs 1966. 1978 revs de resterande husen på Strömbergsgatan.

Och så här ser samma plats ut idag.
//

2 kommentarer:

  1. Hej skulle vara kul i dessa badhustider o få se lite bilder från gamla badhusets insida om det finns? O mått o dylika uppgifter på bassäng.

    SvaraRadera
  2. Minns den, som jag då tyckte varierade och trivsamma bebyggelsen, längs Strömbergsgatan. Nu är allt sedan länge borta. Gatan är breddad och uträtad. Säkert rationellt med tanke på trafikmängden. Dessvärre försvann också charmen. Men, låg det inte en livsmedelsbutik i närheten av badhuset? Har ett svagt minne av det.

    SvaraRadera