2019-02-03

Peter Öström död

Peter Öström har avlidit. Han föddes i Bunge på Gotland den 20 november 1947 men växte upp i Uddevalla.

Vännen Matts Willborg minns honom så här:

"Peter och jag möttes som tredjeklassare i Uddevalla och blev genast bästisar. Det var 1957 i Söderskolans annex i dåvarande Kongresshallen. Året efter fick vi flytta till den riktiga skolbyggnaden. Som lite utsocknes fann vi snart varandra. Våra språkvanor var nog en sak som förenade oss, vi pratade inte bohuslänska (Peter från norra Gotland och jag från Uppsala) och jag gillade dessutom Peters tydliga röst. Peter var dessutom en stor och trygg kille och ingen muckade gräl med oss.

Vi trivdes fint i Uddevalla. Raden av härliga, mest oförargliga bus och upptäcktsfärder vi gjorde runt Bohusgården, Bodele, Kapelle eller vid sällsynta tillfällen när vi vågade oss till de andras revir i Tureborg, fick oss i alla fall att leva livet och ha kul. Dessa upplevelser och tidiga minnen har format de små killarnas karaktärer i positiv riktning långt in i vuxenåren.

Under första halvan av sextiotalet var det sedan en lätt modifierad Mods-stil som gällde. Vi lät håret växa till Beatlesfrisyr och när vi var på fest hade vi kavaj och slips och uppträdde belevat. I Trestad liftade man på den tiden till någon av de andra två städerna för i den egna hålan var det ju så tråkigt.

Det gjorde att Peter och jag på lördagskvällarna tillsammans med många andra trevliga tonåringar på väg hem ofta hamnade vid vägskälet Vassända Naglum kyrka där vi blev avsläppta av hyggliga bilister. I denna korsning festades det ljusa sommarkvällar nyktert och bekymmerslöst, folk spelade gitarr och sjöng och Peter kunde ibland framföra en av våra favoritlåtar Big bad John.

Efter realexamen 1965 gick vi lite olika vägar och jag känner inte i detalj till Peters historia därefter utom att han började hos Thorburn i Uddevalla som skeppsklarerare.


Peter blev sedan framgångsrik inom skeppsnäringen och flyttade till Florida 1986. Sex år senare bosatte han sig på Haiti. Där hade han som han skrev till mig trots palmsus och behagligt klimat en revolver under kudden. Hans skilsmässoadvokat sköts ned på gatan för sex år sedan. Peter hade då redan påbörjat hemflytten till ett vackert sjuttonhundratalshus i Åtvidaberg för där finns en finfin golfbana och golfvänner. Peter älskade golf. Jag hälsade på Peter flera gånger i Åtvidaberg, senast i maj 2018 och då tror jag vi båda anade att det skulle bli vårt sista möte."

Mina egna kontakter med Peter härrör sig till senare år. Jag kände förstås sedan tidigare hans mamma Barbro Öström, som var civilanställd på Bohusläns regemente.

Peter tog kontakt med mig då han hade upptäckt Uddevallabloggen 2008. Han bodde då på Haiti. Han var särskilt intresserad av Lilla Bodele där familjen bodde länge. Peter hade anmält sitt intresse för en bostadsrätt i Uddevalla men tappade lusten för det när huset Lilla Bodele revs.

Den 12 januari 2010 inträffade den stora jordbävningen på Haiti och när jag hörde nyheten tänkte jag förstås direkt på Peter. Jag undrade förstås hur det hade gått för honom.

Strax ringde både Sverige Radio Ekot och Bohusläningen och undrade om jag hört något från honom. Det hade jag då inte gjort men slängde iväg ett mejl och jag fick ett svar ganska snabbt och det ledde till reportage både i radion och ett helt uppslag i Bohusläningen, med bilder som Peter skickat till dem.

Peter hälsade på ett par gånger på Gustafsberg, senast i somras. Då hade han magrat och han förstod att jag märkte det så han berättade utan omsvep att han hade cancer.

Peter dog i fredags den 1 februari. Han blev 71 år och sörjes närmast av sonen Viktor med familj.  //

1 kommentar:

  1. Peter var en rolig och underhållande man som jag umgicks med under tonåren. Vi var unga och växte upp under Sveriges bästa tid. Peter i
    positivt minne, vila i frid.
    Anders Blide

    SvaraRadera