2018-01-24

Upplagda fartyg redan på 1940-talet

Foto Ragnar Löfgren

En av bilderna som Hans Lundberg visade vid kvällens berättarafton på Bohusläns museum. Det var nytt för mig att det legat fartyg upplagda redan på 1940-talet. Enligt Jan Gustafsson, som satt i publiken, så kan man på de två högra fartygen se att de var svenska. Stora tydliga nationalitetsbeteckningar är målade lodrätt på fartygets sidor. Troligen för att tydliggöra för de krigförande parterna i andra världskriget just att fartygen är svenska och därmed slippa riskera torpedering eller liknande.  //

2 kommentarer:

 1. Hej

  Även i Ljungskileviken innanför Ulvön lär det legat fartyg upplagda under kriget.
  Per N

  SvaraRadera
 2. Det fanns nog ingen "fjord" eller havsvik som inte rymde någon eller några båtar under den här tiden, mer eller mindre officiellt. Sammanlagt har jag hittat 62 olika fartyg, som från 1940 till 2 juli 1945, låg upplagda i Byfjorden.

  !940 låg det 23 svenska fartyg och ett norskt i fjorden.
  Några låg i beredskap vid Sunningen som tilltänkta spärrfartyg. De skulle sänkas om landet blev invaderat. Tre av dessa var SS Halmstad, SS Bernicia och MS Froste.
  Utanför Gustafsberg låg bland annat två av Svenska Lloyds passagerarbåtar, SS Suecia och Britannia.

  Förutom alla dessa upplagda båtar fanns det ett antal som var på kortare och längre besök, av olika anledningar, i Byfjorden och Uddevalla hamn.

  Thord.G

  SvaraRadera