2018-01-09

Gustafsberg - så stavas det!

I morse var jag med i P4 Väst per telefon. Och ämnet var felkörningar. Och vi som på ett eller annat sätt har med Gustafsberg att göra känner till flera exempel på sådana. Och det handlar om att man blandar ihop Gustafsberg i Uddevalla med Gustavsberg (ni känner väl alla till porslinsfabriken?) på Värmdö utanför Stockholm.

För några år sedan träffade jag två holländska journalister som var ute på en reportageresa som handlade om kurorter i Sverige. De berättade för mig att de varit i Loka brunn i Grythyttan och nu skulle de åka till Gustafsberg. De ställde in gps-en och efter en timme märkte de att de måsta vara på väg åt fel håll. Mycket riktigt, de var på väg mot Gustavsberg i Stockholm.

Ett annat exempel var när en kvinnlig läkare hade bokat Societetshuset hos oss och jag skulle visa henne lokaliteterna en fredagsmorgon kl 09. 08.45 ringde hon och sa att hon inte hittade oss. Och efter en stund dividerande frågade jag henne var hon var? Jo, hon körde omkring ute på Värmdö i samhället Gustavsberg i Stockholm!!

Men till själva kärnfrågan: Hur stavas Gustafsberg? Jo det stavas med "f", inte med "v"! Det har det gjort alltsedan Anders Knape för att hedra kung Gustaf III 1774 bytte namn på sin fastighet Baggetofta till Gustafsberg. Stiftelsen har ett mycket omfattande arkiv och inte någonstans i någon handling i arkivet hittar man någon annan stavning än Gustafsberg. Inte heller i de olika böcker eller skrifter, som tryckts om Gustafsberg. Jo, i ärlighetens namn finns det en bok där det stavas med "v" och det är Helge Granfelts till 150-årsjubileet 1926. Jag tror att han var påverkad av 1906-års stavningsreform. Jag återkommer till den.

I våra trakter är stavningen Gustafsberg allmänt vedertagen. Kommunen stavar det rätt i olika handlingar och på vägskyltar mot Gustafsberg. Likaså Trafikverket vid Bratterödsleden. Bohusläningen stavar det nästan alltid rätt utom kanske när någon nyanställd skriver artiklar, men det brukar rätta till sig efter en tid.

Vilka är det då som envisas med att stava Gustavsberg? Jo, det är Lantmäteriet! På nuvarande kartor står det Gustavsberg, vilket i sin tur innebär att postadresserna skrivs Gustavsberg. Lantmäteriet har makten att ändra detta och jag har försökt få dem till det. Efter närmare två års utredande blev svaret ungefär så här: "Det finns 8 ortnamn med namnet i landet och alla skall stavas Gustavsberg. Punkt!"
1855 års karta

Jag menar att stavningen Gustafsberg är hävdvunnen. Ända sedan 1774, i 244 år, har det stavats Gustafsberg och det är ändå glädjande att vi här i Västsverige vet hur det stavas och inte bryr oss om byråkraterna i Stockholm och Gävle.

Men hur har stavningen med "v" kommit in i bilden? Jag tror att det är stavningsreformen 1906 som stökat till det.
Ja, ni ser här i tabellen hur v-ljudet kunde stavas före stavningsreformen (f,fv,hv) och hur det sedan förenklades till enbart "v" enligt den högra kolumnen. Kommentaren under tabellen är talande. Den gamla stavningen har av dekorativa skäl behållits i många egennamn. Och visst är Gustafsberg ett sådant!

Det har gått några år sedan jag tillskrev Lantmäteriet i frågan men nu tror jag banne mig att det är dags för ett nytt försök.  //

9 kommentarer:

 1. En sökning efter Gustavsberg på uddevalla.se gav 516 träffar. Alla 516 träffar handlar nog inte om Gustavsberg på Värmdö. Kanske bra att städa framför egen dörr först innan en ger sig på byråkraterna i Stockholm och Gävle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En snabbtitt på dina 516 träffar ger vid handen att merparten ändå emanerar från lantmäterikartan. I officiella handlingar som protokoll från Kommunstyrelsen, Kommunfullmäktige etc stavar man Gustafsberg. Och "den egna dörren" finns ju här på Gustafsberg och alla boende och sådana som bedriver verksamhet här vet hur det stavas. För övrigt ser jag vid en sökning på Gustafsberg på kommunens hemsida att det ger 518 träff.

   Radera
  2. Jag är invånare i Uddevalla kommun och jag önskar att Uddevalla kommun stafvar Gustafsberg rätt. Om inte Uddevallas byråkrater stafvar rätt hur ska vi då kunna påverka byråkraterna i Stockholm och Gävle att ändra stafvningen till det korrekta ortsnamnet? Att hänvisa till lantmäterikartan köper jag inte när det avser Uddevalla.se . Uddevalla kommun bör stafva Gustafsberg rätt eftersom det är ett av de mest kända turistmålen i kommunen.
   Innan jag visste den rätta stafvningen hände det att jag tittade på Uddevalla.se och råkade hitta fel stafvning. Då stafvade även jag fel och att hälften av förekomsterna av ortsnamnet Gustafsberg är felstafvat på Uddevalla.se gör att felstafvningen sprider sig.
   Om Uddevalla kommun städar framför egen dörr först och stafvar rätt blir det förhoppningsvis lättare att påverka byråkrater på andra ställen.

   Radera
 2. Heja Gunnar och lycka till i din strävan att övertyga lantmäteriet!
  Eftersom namnet Gustaf även nuförriden förekommer med f-stavning är det väl egendomligt att Gustafsberg inte skulle vara OK?
  /Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Stil och klass. Gustafsberg är rätt.

  SvaraRadera
 4. Varför tar statliga tjänstemän inte till sig sakliga argument. Kan det bero på prestige __ att en "utomstående" ber en myndighet att rätta ett fel är tydligen svårsmält.
  Kanske ordnar sig detta när Lantmäteriet plötsligt "kommer på" den rätta stavningen. Erik O Ua.

  SvaraRadera
 5. Du kan väl ta hjälp av en namninsamling och kommunens representanter, hjälper inte detta kan du väl "skriva till kungs".

  PB

  SvaraRadera
 6. Tack för detta Gunnar!

  Likaså stavas Gustaf Wasa Gustaf Wasa och inte Gustav Vasa.

  Niklas Krantz, Göteborg

  SvaraRadera
 7. Bara vi slipper stava Bodele som på kartan där.

  SvaraRadera