2018-01-23

Bohuslänning eller Bohusläning?

Tidningen Bohusläningen har stavat på samma sätt sedan starten 1878.

Vilket är rätt? Bohuslänning eller Bohusläning? Den frågan dyker upp ibland och ofta hör man tvärsäkra svar på frågan åt ena eller andra hållet.

Men enligt Svenska Akademiens ordbok och SAOL (Svenska Akademiens ordlista) ovan så är båda stavningarna rätt. Kanske med en liten övervikt för Bohuslänningarna eftersom det står först?

Bohusläns Regementes Kamratförenings tidning stavades som synes Bohuslänningarna sedan starten 1942. Tidningen som ges ut fortfarande bytte emellertid stavning till Bohusläningarna 1968.  //

2 kommentarer:

  1. Bohuslänning och Gustafsberg. Vill att Gunnar Klassons namn pryder staden en dag. Vi är många som uppmanar ansvariga att agera i frågan. Gunnars namn måste få leva vidare så att framtidens guider kan berätta om Gunnar. Forntid till framtid. Nuets ansvar. Tack Gunnar.

    SvaraRadera
  2. Hej
    I en förnämlig redogörelse för Kamratföreningens tidnings historia år 2011 skriver Dan Wickström att det var år 1968 man övergick till stavningen Bohusläningarna. Det skedde samtidigt som formatet minskades vilket ju var praktiskt i sammanhanget.

    Per N

    SvaraRadera