2018-01-21

Berättarafton 24 januari på Bohusläns museum

Vid årets första berättarafton kommer ni att få göra bekantskap med Hans Lundberg. Han kommer att visa ett antal unika Uddevallabilder från perioden 1943 - 46. På en loppis köpte han för 30 kronor en pärm med 1130 bilder med negativ varav många var Uddevallabilder.

Fotografen hette Ragnar Löfgren, som var son till Margot Löfgren. Hon hade Langes Tekniska som senare blev Langes Parfymeri. Hans, som för övrigt själv är en duktig fotograf, kommer att berätta mer om bilderna och fotografen på onsdag.
Det här är en av bilderna i Ragnar Löfgrens samling. Junohus byggde fem sådana här "fiskefartyg" i Långa ladan på bilden. De byggdes under kriget för tyskarnas räkning i Norge. Det hela kringgärdades av en hel del smussel. Allt var förstås superhemligt.

Den tyska ockupationsmakten i Norge tog över två norska fiskfabriker, Frostfilet A/S i Bodö och i Trondheim. Frostfilets uppgift var att förse de tyska soldaterna med 25 miljoner fiskmiddagar per månad. Man försökte att locka norska fiskare att arbeta i fiskfabrikerna men oviljan var stor. Därför fick man i stället tvångsutskriva norrmän till att arbeta i fabriken.


"Fiskefartygen" bestyckades med kanoner vilket efter kriget väckte stor uppmärksamhet. Mer om denna historia och de andra bilderna får du reda på på onsdag.

Välkomna till Bohusläns museum på onsdag 24 januari kl 18.30.  //

2 kommentarer:

 1. Hej Gunnar K.
  Detta programmet låter mkt intressant om gamla foton från Uddevalla.
  Tyvärr så har jag ej möjlighet att komma från Gbg på onsdag.
  Intressant om de båtar som byggdes åt tyskarna under kriget. Min pappa berättade just om detta för jättemånga år sedan. Och han pekade ut var det lilla varvet låg just nedanför Bohusgården.
  Det kanske finns foton bland alla dessa, på min familjs Chark affär på Lagersbergsgat. 21. Erikssons Charkuteri. ? Mvh Göran

  SvaraRadera
 2. Hans Lundberg2018-01-24 22:39

  Jag vill här passa på att tacka för engagemanget gällande Ragnars bilder som visades i kväll! Mycket trevligt!

  SvaraRadera