2017-11-21

Port Arthur

Det är huset i förgrunden som kallades Port Arthur. Varför det heter så finns det två historier om. Den ena handlar om att huset byggdes vid tiden för det rysk-japanska kriget och slaget vid Port Arthur 1904.

Den andra historien berättar att huset låg vid Arthurs port eller infarten till Östrabo där Arthur Zachau bodde. Huset revs 1966.  Men känner ni igen de andra husen?  //

13 kommentarer:

 1. Arthur E. Zachau, som var disponent vid Uddevalla Tändsticksfabrik, bodde i alla fall i Villa Östrabo 1923-24 enligt dåvarande telefonkatalog.
  C-M Norrman

  SvaraRadera
 2. Huset var från början konfektionsfabrik, där en Johannes Nilsson hade ett skrädderi. Antagligen är det byggt runt förra sekelskiftet, varför sammanblandligen med slaget i rysk-japanska kriget 1904-05, fick hänga ihop med Arthur Zachau. (Göteborgsvits från Uddevalla.) Senare var det bl a. bostadshus och Seinknecht (fotograf m.m.) hade lokaler (bostad)här.
  C-M Norrman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att det stod Seinknecht på huset och att det väl var en livsmedelsaffär

   Per N

   Radera
 3. Kämpegatan 26 ligger nästan mitt i bilden.
  Lae

  SvaraRadera
 4. Det vita huset mitt i bilden är Kämpegatan 34.
  Gunilla J.

  SvaraRadera
 5. Mittemot Kämpeg 34 ligger det mörka huset Kämpeg 31, som är mitt barndomshem.
  Georg Myrström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kunde jag också
   Kristian Samuelsson

   Radera
 6. Jag undrar så när detta foto är taget.Ovanför Broströms ( ett grått hus) (mitt emot min morfars hus på Lagerbergsgatan )låg ett stort magasin som brann upp.
  Min morfar handlade hos Seinkneckt.

  SvaraRadera
 7. Huset öster om Kämpegatan 31 har nr 29 och där växte jag upp. Magasinet brann sommaren 1956 om jag minns rätt.
  Gunilla J.

  SvaraRadera
 8. 11:e juli 1956 brann de 2 magasinen upp. Fotografiet tror jag är från våren 1963 .

  G. Myrström

  SvaraRadera
 9. Tack för svar angående branden.1957-63 bodde jag hos morfar och gick på Kommunala Flicksolan.

  SvaraRadera
 10. Som flera hus i Uddevalla var det torrdass på gården och gasspisar. Gården och trapphusen var slummiga. Det verkade som det skulle förfalla med vilja! Hade man ansträngt sig kunde det blivit charmigt. Nu parkering och sopstation.
  M-B J

  SvaraRadera
 11. Johannes Rudberg2017-11-25 14:15

  Jag kan bara bidra med att Port Arthur som namn på hus byggda omkring tiden för rysk-japanska kriget även finns i Lund, i hörnet Brunnsgatan/Arkivgatan, och jag ser nu i Lunds bevarandeprogram följande: "Huset har fått sitt namn efter en fästning, aktuell i det rysk-japanska kriget 1904-05. Namnet förekommer i flera städer på högre hus som ligger ensamt på öster."

  SvaraRadera