2017-11-25

Göteborgs Bank AB

Jovisst var bildgåtan Göteborgs Bank i bankhuset i hörnet Kålgårdsbergsgatan - Kungsgatan. Bilden är hämtad från ett häfte med affärsinteriörer 1911-1912.
En som kände igen lokalen var min gamle klasskamrat Jan-Åke Nilsson som berättar följande:

Hej Gunnar,

Din bildgåta som visade Göteborgsbankens kontor fick mig att minnas min bankkarriär. Den var tyvärr varken lång (1967-72) eller framgångsrik, men åren på Uddevallakontoret ser jag tillbaka på med glädje. En annan tid, verkligen. Tanken att en bank inte skulle hantera pengar i form av kontanter hade varit fullkomligt absurd; som om en skoaffär idag inte skulle haft skor på hyllorna utan erbjudit tidsbokning med ”rådgivare” bakom en dataskärm som skulle hjälpa Dig att hitta det bästa för just Dina fötter! (Vem vet, kanske är vi där om några år?)


Annat var det 1970. Visserligen fanns checkar och bankgiro men att betala med kort var så gott som okänt, så på måndagarna var serviceboxen full av kassetter och under dagen kom handlare och andra in och gjorde insättningar. Sent på eftermiddagen när kassan stämts av fyllde vi en hel säck med sedlar i prydliga buntar. Sen knallade vaktmästaren Bror och en person till, ibland var det jag, Kungsgatan upp förbi torget till Posten som tog hand om säcken och skickade den till Riksbanken.

Efteråt har jag tänkt på vilka perfekta rånoffer vi kunde ha varit. Måndagen efter en lönehelg kunde det vara uppåt en miljon vi bar på – väldigt mycket pengar för femtio år sedan! Bror var förresten en väldigt trevlig prick som kände de flesta. Vi skojade och skrattade där vi gick så i hans sällskap blev man inte nedslagen, om man säger så.

Jan-Åke Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar