2017-11-10

Ett Uddevalla i Göteborg

Tipstack Christian Vestergaard

Visste du att det finns en plats i Olskroken i Göteborg som heter Uddevallaplatsen? Jo då, ett stenkast från Redbergsplatsen ligger den och i anslutning ligger även Uddevallagatan.
Foto Göteborgs stadsmuseum

Och jag bodde alldeles i närheten 1963-64. På Ånäsvägen 26 närmare bestämt. Men jag minns inte att jag nånsin gick över gatan för att titta på Uddevallaplatsen.  //

4 kommentarer:

 1. Uddevallagatan och Uddevallaplatsen i Göteborg fick sina namn 1915. Båda är namngivna efter staden Uddevalla.
  Nära Heden i centrala Göteborg finns Bohusgatan som namngavs 1883 efter landskapet Bohuslän.
  Jag kan avsluta med ännu en Uddevallarelaterad gata i Göteborg, Thorburnsgatan i Krokslätt. Den fick sitt namn 1946 till minne av Eugen Thorburn (1860-1931). Eugen var bl a arkitekt och har bl a ritat flera skolor i Göteborg. Eugen härstammar från Thorburn i/på Kasen i Uddevalla.

  Niklas Krantz, Göteborg

  SvaraRadera
 2. Eugen T har väl även ritat gamla brandstationen på Torggatan 5 i Uddevalla, vid Margretegärdeparken. Har jag för mig –– kan du bekräfta, Gunnar.

  Eri O Ua

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej faktiskt inte! Det trodde jag länge för det är ju samma stil som några andra Uddevallahus. Nej, det var stadsarkitekten Herder Lindeberg som ritade brandstationen. Samme Herder som var gift med konstnären Mea Lindeberg och som byggde det nedbrunna huset på Lagerbergsgatan 33.

   Radera