2017-06-28

Vernissage för tre sommarutställningar om Uddevallavarvet


Varvet och Vi – en bit av Uddevallas historia
30 juni- 10 september 2017

När Uddevallavarvet lades ned 1984, stadens största företag genom tiderna, var det slutet på ett företag som präglat och format staden i många år. Nu öppnar Bohusläns museum en mindre utställning om varvet.
Utställningen Varvet och Vi, namnet kommer från Uddevallavarvets personaltidning, är producerad med anledning av Varvsspelet som äger rum i Uddevalla 24 juli – 4 augusti 2017. Varvsspelet skildrar människornas liv på varvet och de villkor som män, kvinnor och barn levde under i en tid där hårt industriarbete blandades med hopp om något annat bortom svetslågor och glödgat järn.
I samband med att varvet lades ned tog Bohusläns museum emot cirka 200 föremål från Uddevallavarvet och dessa finns nu i museets samlingar. Några av dessa föremål, bilder och filmer kommer visas upp i en mindre utställning för att skildra livet för en varvsarbetare.

Förutom att varvet skapade många arbetstillfällen ledde också varvets snabba expansion till att hela Uddevalla växte. Det behövdes bostäder, skolor, butiker, vårdcentraler, idrottsanläggningar, gator och busslinjer. Bostadsområdena Tureborg, Bohusgården, Skogslyckan, Dalaberg och Hovhult växte fram som ett resultat av det ökade behovet av bostäder. Man skulle kunna säga att Uddevallavarvet gav Uddevalla en guldålder precis som sillen på 1700-talet.

Varvet har även format stadens invånare men framförallt varvets arbetare.
”Jag bär fortfarande med mig den stoltheten att ha byggt fartyg på Uddevallavarvet. ”Per-Arne Andersson, tidigare varvsarbetare, ur Medlemstidningen IF Metall, nr2, 2017.

Invigning:
Fredag 30 juni: Tre vernissager på fem timmar!
13.00 Bohusläns museum. Lilibeth Gustavsson, vice ordförande i Varvspelets teatersällskap, inviger utställningen Varvet och Vi – en kulturhistorisk utställning med fotografier och föremål.
Plats: Övre våningen, Korphörnan, Bohusläns museum
15.00 Folkets hus. Fotoutställning
 med bilder ur Uddevallavarvets gedigna fotoarkiv sammanställd och arrangerad av ABF Fotoklubb Uddevalla. 30 juni – 15 augusti
17.00 Stadsbiblioteket Galleri Vitt Brus
 – kommunal varvskonst.
30 juni – 19 augusti  //

3 kommentarer:

  1. ....som förmodligen är tagen i Göteborg.

    SvaraRadera
  2. Den tanken slog mig inte ens eftersom Arne Andersson väl var Bohusläningens fotograf.

    SvaraRadera