2017-06-11

Varifrån kommer kvartersnamnet HERRNHUT?

Vid förra veckans stadsvandring stannade vi till framför den här infarten till P-hus HERRNHUT. Och jag har många gånger tänkt att jag skall skriva om kvartersnamnet och nu blir det alltså av.

Själva ordet HERRNHUT kommer från en stad med samma namn i tyska Sachsen.

Vad har då det med Uddevalla att göra? Jo för här fanns det en herrnhutareförsamling. Församlingen hade en lokal vid Sillgatan som allmänt gick under namnet "Salen". Den såldes 1850 till länsstyrelsen och gjordes om till länslasarett (här dog Wilhelm von Braun). Sten Kristiansson skriver mycket om församlingen i Uddevalla stads historia, del III. Det skulle föra för långt att utveckla hela hans text om herrnhutarna så därför kan jag tipsa den intresserade att läsa boken, sid 120 och framåt.

Den korta förklaringen hittar jag i Svensk ordbok: "En innerlig svärmisk luthersk trosrörelse ursprungligen tysk från 1757".

Kristiansson: "Det fanns herrnhutsocieteter i Stockholm, Göteborg, Karlskrona och Uddevalla sedan 1700-talet. Brödraförsamlingen i Uddevalla sorterade närmast under Göteborg men stod i livlig kontakt med centralpunkten Christiansfeld i Schlesvig. Flera uddevallabor hade fått sin skolutbildning i den berömda internatskolan där, bl a Carl August Kullgren (stenindustrimannen som dog vid världsutställningen i London 1851)."
- - - -
"Under kyrkoherde Rabes tid hade samarbetet med statskyrkan kunnat ske i djupaste endräkt. Det skulle snart bli annorlunda. Herrnhutismen hade varit ett uttryck för en varmare religiös inställning än den vanliga formkristendomen, den framväxande schartaunismen blev ett annat, som kanske mer passade befolkningens kynne. Schartaunismen blev en folkrörelse vilket den rätt exklusiva herrnhutismens små intima kotterier aldrig kunnat bli."

Schartaunismen blir således herrnhutismens död men det är märkligt att begreppet lever kvar i dagens Uddevalla i form av ett kvartersnamn och ett parkeringshus.  //

4 kommentarer:

 1. Du har ett uppdrag "Kung Hans" att skriva stadens historia där Sten Kristiansson slutade innan det är för sent!!

  SvaraRadera
 2. Gunilla i Västerås2017-06-13 09:40

  Att namnet lever kvar är ju en del av vår historia! Energiverkens första fjärrvärmecentral låg i kv Herrnhut, så det var för mig intressant att veta var namnet kom ifrån. Tack för att du gräver i vår historia.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Det fanns under första hälften av 1800-talet en stark och tongivande krets av herrnhutare i Uddevalla som kallade sig "Brödrasciteten". Den sögs upp av en väckelserörelse inom statskyrkan runt 1850. (Se Axel Hellman "Gället kring Bäveån - 800 års kyrkohistoria")

  SvaraRadera