2017-04-21

VARVSSPELET 24 juli - 4 augusti

Sveriges en gång så stolta varvsepok återuppstår i sommar, för två veckor och det i Bohuslän. Det är Varvsspelets Teatersällskap som sätter upp ett nyskrivet varvsspel i autentisk miljö, nämligen i den gamla maskinverkstan på det forna varvsområdet i Uddevalla. Premiär blir det den 24 juli och sammanlagt spelar vi tio föreställningar
fram till och med 4 augusti.

En liten parvel, 14-årige Axel, får jobb som nagelapa medan fartygen fortfarande nitades. Nit och nagel är samma sak och apan kallades den unga viga pojke som kom farandes uppför ställningarna med den glödheta nagel som skulle in i fartygsplåtarnas hål och sedan formas för att fartyget skulle hålla tätt.

Om första akten skildrar den tidiga varvsepoken med bland annat gruffet mellan nitarna och svetsarna som så småningom skulle ta över helt så handlar den andra akten om den senare delen av varvsepoken. Det är då Axel blir vuxen, kvinnorna gör entré på varvsgolvet, hjälmar ska sitta på varje skalle, ställningarna ska säkras och så vidare.

Det var inte bara fartyg som byggdes under den här tiden, det var ett enastående samhälle, ett välfärdssamhälle av aldrig tidigare skådat slag som tog form. Under Uddevallavarvets 40-åriga existens fördubblades semesterns längd, infördes medbestämmande och anställningstrygghet, förbättrades arbetsmiljön och säkerheten på varven radikalt.

– Även om vi gjort många intervjuer med forna varvsarbetare och tjänstemän i Uddevalla så har vi hämtat mycket inspiration och uppslag till spelet även från de andra storvarven, säger författarna till spelet Evelina Ivarsson och Ulf G. Eriksson.

– Det är den svenska varvsepoken i stort vi vill skildra liksom antyda vilken fantastisk tid det var, den svenska guldåldern mellan krigsslutet och 1980-talets slut.

De hoppas därför att tidigare anställda på andra svenska varv och även andra intresserade ska hitta till Uddevalla i sommar för att se Varvsspelet. Och det är något mycket mer och annorlunda än ett traditionellt arbetarspel de kommer att få se.

– Det må vara att ett varv är grått och smutsigt, säger regissören Ulf Michal, men både ljus och färger ska spegla människornas inre liv. Så också musiken.

– Utöver den musikaliska grundtonen av nordiskt vemod blir det både rock, punk och musikalinslag, berättar Magnus Sjöqvist som komponerar all musik till föreställningen.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar