2017-04-11

Ont om vatten i Bäveån

Foton Lars-Erik Hammar.

Just nu ser det ut så här längs Bäveån uppströms den stora kraftverksdammen vid Fossum. Det är Västvatten, som ansvarar för kommunens dricksvattenförsörjning, som sänkt vattennivån i Bäveån för att kunna bygga om reservvattenintaget, som används då och då.
Normalt sett kommer vattnet till Mariebergs vattenverk via Köperödsjön i en ledning till Marieberg. Till Köperödssjön pumpas vattnet upp från Bäveån. I vintras kom det plötsligt inte en droppe den ordinarie vägen till Marieberg och man fick koppla om och öppna reservvattenintaget här vid Bräcke. Pumpverket vid reservvattenintaget vid Bräcke är närmare hundra år gammalt och används mycket sällan. Jag misstänker att Västvatten nu vill säkerställa att reservvattenintaget fungerar tillfredsställande om problem skulle uppstå igen med den ordinarie ledningen.
Om det går som det skall kommer vattennivån att höjas till den normala igen med början på torsdag. Det uppskattas säkert av den bäverfamilj som för tillfället inte kan bo i sitt hem i Bäveån.  //

4 kommentarer:

 1. De där stubbarna på första bilden kan man vid normalt vattenstånd köra båtmotorn i om man är oförsiktig och då smäller det bra

  SvaraRadera
 2. Var ligger Bäveåns källa? Vad betyder Bäve?

  SvaraRadera
 3. Källan ligger på Herrestadsfjället. Bla St. Hällevattnet (vid hällestugan) Klaren och Limsjön förser Bävern med vatten.Det största tillflödet är dock från Öresjö via Risån, som går ihop med Bäveån söder om Lane-Ryr.
  //Martin Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Martin. Imponerande kunskap! Glad Påsk!

   Radera