2016-12-28

THORDÉNSTIFTELSEN visades upp

Sjöräddningsstationen i Uddevalla börjar nu ta form. Den 2 juli överlämnade Thordénstiftelsen nyförvärvet vid en ceremoni vid Bohusläns museum. Båten fick också namnet THORDÉNSTIFTELSEN och Marianne Thordén blev dess gudmor.

Den nya sjöräddningsbåten klassas som en i Gunnel Larson-klassen och är en öppen och relativt liten sjöräddningsbåt främst avsedd för insatser i skärgården och kustnära områden. Insatser där enhetens snabbhet, flexibilitet och manöverbarhet kan vara helt avgörande för utgången av en olycka. Alla enheter i Gunnel Larson-klassen har tagits fram med ergonomi för besättningen som en viktig aspekt. Tack vare god ergonomi kan besättningen genomföra krävande uppdrag under svåra väderförhållanden.

Idag visade sjöräddarna upp den nya sjöräddningsstationen i Uddevalla. Än så länge är den en sub-station för sjöräddningsstationen i Stenungsund.

När den ligger i hamn så ligger båten som synes i en slags vagga, kallad V-lift. Den utgörs av fyra flottörer där man släpper in vatten så att de sjunker och därmed flyter båten.
Här sjunker flottörerna ner och båten frigörs.
Och nu har båten lämnat hamnen. När den efter fullgjort uppdrag vänder åter kör den in mellan flottörerna och dessa pumpar ut vattnet så att de flyter upp med båt och allt.
Gudmor Marianne Thordén var representant för stiftelsen vid dagens demonstration. Här tillsammans med sjöräddarna Jan Johansson, Anders Jalakas och Bengt Wingstedt.
Marianne Thordén diskuterar torrdräkterna med Jan Johansson.

Inne i sjöräddningsstationen ligger, eller kanske snarare hänger, sjöräddarnas olika dräkter som de måste ha på sig under sina uppdrag.

För närvarande så har 13 sjöräddare rekryterats, tio män och tre kvinnor. Ytterligare några skulle behövas då stationen blir fullvärdig framåt sommaren. Det återstår således en del arbete innan stationen är helt klar för sjöräddningsuppdrag.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar