2016-12-11

En silvermedalj till samlingarna


På Tradera har den här silvermedaljen med Anders Knape Hansson sedan en tid legat ute på auktion. Idag vann jag budgivningen. Nåja, det var bara jag som bjöd men det var ändå spännande in i det sista. Stort tack till Jan Aronson som tipsade mig om medaljen!
Den är graverad av Carl Enhörning och utgiven av 1815 av ett stort antal personer som blivit hjälpta genom barnhuset. Donatorn Anders Knape var den förste förvaltande direktören och jag är den 25:e så det var speciellt att jag kom över medaljen.

Uddevallasonen Anders Knape Hansson köpte 1766 Gustafsberg och grundade här Sveriges första internatskola. Något som ännu i vår tid spelar en avgörande roll för Gustafsbergsstiftelsens verksamhet.

År 1772 inrättade Anders Knape och hans hustru Katarina Hegardt genom ett testamente, en stiftelse. Syftet var att skapa hem och skolgång för studiebegåvade och behövande pojkar från Bohuslän. Makarna Knape var själva barnlösa och synnerligen förmögna. En förmögenhet som Knape själv byggt upp från ingenting.

Den faderslöse Anders Knape gick i unga år till sjöss och återvände senare till hemstaden som en välbärgad man. Han var en driftig person och startade sillsalteri, skeppsbygge och bedrev handel. Förutom Gustafsberg ägde han bland annat ett stort säteri och sju fartyg.

När kung Gustaf III gav klartecken till Knapes stiftelse 1774 ändrades också ortens namn från Baggetofta och skolans benämning blev Gustafsberg barnhusinrättning. Anders Knape Hansson tog själv plats i direktörsstolen.

Paret Knape hade varit mycket tydliga med bestämmelserna, både beträffande stiftelsen och barnhuset, när de skrev sitt testamente. Det har förvisso reviderats några gånger genom åren, men en hel del av det som nedtecknades för över 230 år sedan måste även i nutid beaktas.

Det var endast pojkar som kom ifråga för att få bo och studera vid Gustafsberg, men även flickor kunde få ekonomiskt stöd. Målet, efter ungefär sex års inackorderingsliv och studier för de bohuslänska gossarna, var att skapa dugliga yrkesmänniskor. Vid avslutad skolgång väntade en tjänstgöring för dem - oftast en lärlingsplats - och pojkarna försågs med bibel, fickpengar och ett ombyte kläder.

Gustafsbergsskolan var speciell på flera sätt genom att arbetet genomsyrades av en pedagogik vi kan relatera till även idag. Pojkarna studerade ämnen som slöjd, musik och språk. Något som var mycket ovanligt på den tiden.

Skolan lades ner 1924, men 1949 öppnades istället ett skolhem för 30 pojkar, som studerade i Uddevalla och bodde på Gustafsberg. Exakt 200 år efter att Anders Knape Hansson startat barnhuset stängdes skolhemmet år 1976.

Från det året tillvaratas donatorns intressen att "främja ungdomars utbildning och fostran" genom stipendieutdelningar. För närvarande delar Gustafsbergsstiftelsen ut 225 000 kronor varje år till 15 stipendiater.  //

5 kommentarer:

 1. Hej. Kul att du fick den och jag antog att det var något som du kanske var intresserad av. Jan

  SvaraRadera
 2. Gratulerar, Gunnar! Du borde fått den utan kostnad!
  R Hf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du borde köpt den och gett den till Gunnar. =)

   Radera
 3. Det var riktigt bra!
  Medalj till rätt person!
  Ove

  SvaraRadera
 4. Grattis. Vad kul när saker hittar hem igen :-)

  SvaraRadera