2016-12-19

Spelet om Bodele

Så här har en grupp tjänstemän på kommunen tänkt sig att det bebyggda området på Bodele skall se ut i framtiden. Skissen lär ha "fladdrat" förbi i debatten i kommunfullmäktige tidigare i höst. Många av fullmäktigeledamöterna blev förvånade över detta nya inslag i rivningsdebatten. Man kände inte till att det fanns sådana tankar för området.

Lägg märke till att de tre nu rivningshotade husen på Bodele redan är borta på denna skiss. På skissen ser vi till vänster ett nytt kallbadhus och där huset Ingarö idag ligger har man ersatt huset med en styrketräningsbana. Information om dessa framtidsplaner skall upp på Kommunstyrelsen nu på onsdag.

Först hette det att hyresgästerna hade för bra kontrakt. Sedan kallade man in en utsocknes besiktningsman som dömde ut husen som rivningsfärdiga. Året innan hade kommunen besiktat husen och funnit dem vara i gott skick.

Nästa motiv som hördes i debatten, både från tjänstemannahåll och från talarstolen i kommunfullmäktige, var att skälet till att kommunen en gång köpte Bodele var att man ville bereda allmänheten tillträde till området. Det stämmer inte alls.

Var och en som besöker området kan ju konstatera att det finns gott om plats där allmänheten kan vistas utan att riva de tre aktuella husen.

Inte minst de stora gräsytorna söder om badplatsen står i stort sett outnyttjade även varma sommardagar. Här finns det gott om plats att bygga den styrketräningsbana som man vill bygga där huset Ingarö ligger.
Så här såg området ut enligt 1793 års karta över landeriet Christinedal. Christinedal ägdes av den Christierninska stiftelsen. I början av 1900-talet gjorde Uddevalla stad i ordning två badplatser vid Skeppsviken, den ena för herrar och den andra för damer. Områdena runt den privata badstranden Bodele lockade också badande och Uddevalla stad ville komma över området. För allmänhetens bästa.
Christierninska stiftelsen arrenderade ut badstränderna till staden och här byggdes även Bodeles manbyggnad. Huset fungerade som bostad under lång tid men användes senare som vandrarhem. Christierninska stiftelsen hyrde ut byggnaden för ändamålet men 1973 satte brandmyndigheterna stopp för fortsatt vandrarhemsdrift. Huset var helt enkelt för brandfarligt.

Diskussionerna mellan Uddevalla och Christierninska stiftelsen om köp av Bodele pågick mer eller mindre i fyrtio år. Stiftelsen ville inte satsa på området utan ville helst sälja. Man kom bara inte överens om priset. 1957 var det nära att staden köpte för 600 000 kr men i sista stund blev affären inte av.

Manbyggnadens tid som vandrarhem var alltså över 1973. Därefter hyrde kommunen byggnaden som bl a användes som omklädningslokaler för fotbollsklubbarna i staden. I oktober 1982 höll det på att gå riktigt illa för den gamla byggnaden då eld utbröt, men man lyckades släcka den snabbt.

Förmodligen var det detta som fick Christierninska stiftelsen att besluta riva byggnaden och i oktober 1983 revs den slutligen.

Nu togs förhandlingarna mellan staden och stiftelsen upp på nytt och från 1985-01-01 står Uddevalla kommun som ägare till Bodele. Bodele tillhörde då sedan 1980 Gustafsbergs naturreservat vilken förmodligen påverkade priset vid förhandlingarna.

I den bergiga delen av fastigheten följde sex hus med i köpet. Hyreskontrakten för dessa hus är i de flesta fall tecknade av den Christierninska stiftelsen innan försäljningen 1985. I området finns dessutom två privatägda hus. Det ena ligger på kommunens arrendemark och det andra har sedan 1932 en egen avstyckad tomt.
2014 revs Lilla Bodele.
I år har kommunen låtit stycka av en tomt till det här huset som ligger närmast Bodele badplats.
Mattssons hus skall rivas enligt förslaget. Hyresgästerna har tröttnat på allt bråk och flyttat ut.
Janzons hus uppe i skogen, knappast synligt från Strandpromenaden, föreslås rivas.
Ingarö, som hyrs av Lisbeth Ottosson, föreslås rivas.

Den styrande majoriteten S+V+MP vill riva husen, medan övriga partier vill sälja dem. När förslaget senast var uppe i Kommunfullmäktige beslutades om återremiss för fortsatt utredning. Två miljöpartister beslutade överraskande att lägga ner sina röster. Frågan är hur de agerar när frågan kommer tillbaka till fullmäktige?  //

24 kommentarer:

 1. Thomas Magnusson2016-12-19 23:57

  Det troligaste är nog att det blir några exklusiva villor. Tomterna är ju åtråvärda. Det märkliga är att man är så kulturellt fattig och aldrig lär sig.
  Villa Elfkullen skulle ju också rivas till varje pris. Jag talade med en ledande politiker i U-a då det begav sig som hävdade att huset var så originellt att det saknade "kulturellt intresse"...............

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara den dummaste politiker kan svara på det viset. !!!

   Radera
 2. Kerstin johansson2016-12-20 08:48

  Det här har jag postat till Miljöpartiet, vore bra om fler vågade

  Hej, jag vill bara försöka göra påverkan så att det ej blir åverkan för husen i Bodele.

  De boende som hyr håller så gott de kan husen i skick.
   
  Det skulle vara så hemskt att lemlästa naturen genom rivning,
  både du och jag vet nog att kommunen inte skulle ha råd att restaurera natur snabbt och lätt.
  Se bara på det lilla bruna huset som revs för ca 2 år sedan. Har något skett där för att skyla över rivningshysteri?
   
  Vilka vägar är tänkta att frakta nedrivna husen? Hur kommer det att se ut tror ni? kanske en riktig skövling på omkringliggande natur är i riskzonen.
  Det är väl knappast något som Mp stödjer som ju ska värna om miljö??

  Jag har veterligen aldrig hört att någon Uddevallabo skulle klaga över att husen är uthyrda till privatboende,( som jag hört av S-politiker). Det finns gott om ledig plats för ”lekplats, grill” på t.ex grässlänten vid Bodele badplats.
     
  Som nu synes känns det bara som ren avundsjuka och elakhet att riva dessa idylliska och folkkära hus. 
  In- och utporten till Uddevalla skulle aldrig bli den samma.
   
  Att riva för att berika kuststaden med en grillplats är hur galet som helst, det hör du ju själv.

   De boende har sällan eller aldrig fått några bidrag för renovering, men har ändå lagt ut pengar för att bevara dessa vackra och välkända byggnader, varför ska de nu straffas så hårt. Varför ska vi Uddevallabor straffas.
  Landbadet ska ju rustas upp, hamnen översvämningssäkras, cykel och gångbanor i hamnen ska skapas, nöj Er med dessa projekt och gå inte i Socialdemokraternas ledband med avundsjuka som sticker i ögonen
  Med vänlig hälsning kerstin johansson

  SvaraRadera
 3. Kerstin johansson2016-12-20 08:50

  Låt hyresgästerna fortsätta vara kvar

  SvaraRadera
 4. Välkommen till Ödevalla... Stoppa den rödgröna rivningshysterin! Centrum är öde, nu ska politikerna ödelägga Bodele också...

  SvaraRadera
 5. Snälla politiker är det inte dags att besinna sig och bevara vår kultur med de gamla husen som är ett arv och som inte går att få tillbaka om man en gång förstör det. Låt området vara som det är har det inte rivits tillräckligt med gamla hus i denna stad?

  SvaraRadera
 6. Rädda vårt kulturarv! Ansvariga förstör vår stad!

  SvaraRadera
 7. RÄVSPEL är vad det är. Var finns pengarna till detta?? Hur f-n kan politiker till varje pris försöka att få igenom sina förslag utan att lyssna på vad vi som röstat på er vill. Låt bli att förstöra Bodele.

  SvaraRadera
 8. carinmargareta@gmaul.com2016-12-20 13:36

  Vet du Gunnar jag undrar om det inte ligger en djup politisk misstro mot det som de fina husen på Bodele står för. De andas gamla släkter, rikedom, kultur. Nu ska området vara för Folket. Sportfånar inte kulturnissar. Nu är det folkligt att styrketräna istället för att njuta av vackra hus och natur. Det märkliga är att Folket inte vill ha ett gym på stranden och det vill de inte inse. Mot dumheten kämpar man förgäves sa W. Churchill och där har han rätt att föra fram sin åsikt till kommunen är som att gå in o vägg

  SvaraRadera
 9. Ett fult maktspel håller på att utvecklas till en sällan skådad bedrövelse för Uddevalla kommun! Vad kan det bero på att Socialdemokrater Vänsterpartister med draghjälp av Miljöpartiet inte lyssnar till vad Uddevallaborna vill med området?! Ingen har någonsin inkommit med önskemål om att husen skall jämnas med marken för att ge plats för hinderbanor!! Med vilken rätt tycker dessa just nu regerande politiker ha att förstöra Uddevalla? Var skall alla dessa miljoner tas ifrån: att riva kostar miljoner, att bygga dessa fantasianläggningar kostar ytterligare miljoner, hur många miljoner?? och varför tror dom att Länsstyrelsen kommer att godkänna detta projekt? I ett naturskyddsområde finns strikta regler... NEJ detta är ytterligare en manöver för att få till stånd en rivning! när husen är borta och naturen är skövlad efter att grävskoporna har gjort sitt kommer det att bli en avskrädesplats precis som det ser ut efter rivningen av det första lilla röda huset som hanns rivas innan opinionen fick reda på det. På förra kommunfullmäktiges sammanträde framkom det att besiktningsprotokollen inte stämmer, husen är inte i alls så dåligt skick som gjorts gällande! Så därför kommer nu detta förslag! Hoppet står nu till att Miljöpartiet skall besinna sig och verkligen fundera på om detta är vad deras väljare vill! Sluta att gå i S ledband och stå upp för miljön som ändå är deras riktmärke. Så precis som ovanstående Kerstin Johansson skriver: alla ni som tycker detta är ett vansinnigt beslut skriv till de miljöpartister som finns i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, och fråga vad det är dom håller på med! Gör om och gör rätt: ta en diskussion med hyresgästerna och hitta konstruktiva förslag för ett bevarande av husen!

  SvaraRadera
 10. Det är en förfärlig plan de styrande i Uddevalla har för området i Bodele! Både tjänstemännen och de folkvalda politikerna förtjänar skarp kritik för detta. Hänsyn till hyresgästerna tas över huvud taget inte. Läs ovanstående inlägg och intrycket är klart att det är maktfullkomliga politiker utan ett uns av känsla för medmänniskor, som agerar. Vänsterpartister känner jag väl till - deras historia avskräcker - men jag har utgått ifrån att det fanns så många vettiga socialdemokrater i Uddevalla att något sådant här aldrig kunde inträffa. Jag har hela tiden misstänkt att politikerna och tjänstemännen har haft en dold agenda och det är ju nu bevisat - såvida inte den planen också är en dimridå och det verkliga syftet istället ar att bygga bostäder i området. Företrädarna för allianspartierna ville avyttra området men fråga är vad som rent juridiskt sett är möjligt. Kan inte kommunen låta området vara som det är och se till att det underbara miljö, som området utgör i dag, får vara kvar liksom de befintliga husen och låta hyresgästerna där även fortsättningsvis få hyra dem? Det räcker med att det röda huset har rivits. Det visar verkligen hur illa genomtänkt det hela är. Jag kommer osökt att tänka på den rivningshysteri, som rådde i måna socialdemokratiskt styrka städer och kommuner på 1950- och 1960-talen. Det gamla skulle bort till varje pris och istället byggdes betonghus med en förfärlig arkitektur och design! Nej gör om och gör nu rätt, Uddevalla! Detta mitt upprop är riktat till samtliga politiker i kommunfullmäktige och till de tjänstemän som med löner betalade av medborgarna i staden har fått hålla på med detta fullständigt vettlösa företag i akt och syfte att förstöra den nuvarande oerhört värdefulla miljön i Bodele!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haller med dej Magnus det har inte funnits pengar till att fa
   ett nytt badhus.Nu plötsligt finns det pengar till att bygga badhus fixa kungsgatan ordna till landbadet och förstöra Bodele.
   Vad som har flugit i MP förstar jag inte visserligen finns det
   tva som har dragit sej ur rivningshysterin men var är de andra?
   Nej se till att ordna till det som Uddevallaborna väntat pa i aratal och förstör inte Bodele.

   Radera
 11. Mina skattepengar tar ni inte till att förstöra Bodele. Får det överhuvudtaget byggas något nytt där? Jag trodde det var naturreservat eller något i den stilen på detta område.

  SvaraRadera
 12. Hmmm. Undrar om inte Bohusgården Hotell har ett finger med i spelet.......

  SvaraRadera
 13. MP kavla upp ärmarna och visa att ni inte är ett menlöst parti som sossarna styr. Visa att ni är ett parti för folket 0ch rösta för bevarande av detta genuina område.
  Med vänlig hälsning
  Henning
  SvaraRadera
 14. Jesus Amalia finns det räddning för vad politiker kan hitta på? Men nu har väl ändå varenda skruv lossnat detta är ju rena rama fantasibygge, sådant barnen bygger med lego. Är det sådant här politiker diskuterar/leker på sina möten. Kommunen har inte pengar till att sköta om de lekplatser som finns idag men att diskutera fantasibyggen finns det pengar till. Rena rama stölden av skattemedel är vad det är. Med alla protester som varit borde det ljusna även för politiker(S+V+MP)vad de flesta invånare vill med området.

  SvaraRadera
 15. Ja precis så är det; våra skattemedel går åt till oändliga möten där både tjänstenmän och politiker leker med "lego" sedan när dom lekt färdigt så går dom ut och river ner de hus som dom inte haft varken lust eller tid att ta hand om! Jippi ´ännu ett hus vi kan riva! ja vad kan man annat tro när man ser vad som händer... så ja vårt hopp står nu till att åtminstone Miljöpartiet tar sitt ansvar: Lyssna på vad Folket vill! Bevara istället för att Riva! Använd våra skattepengar på rätt sätt och sluta blunda för verkligheten! Ni är valda för att ta hand om miljön inte förstöra ......

  SvaraRadera
 16. Jag förstår inte denna inkompetens från kommunens styrande politiker i S+-V+MP! Har de ingen kulturell kunskap om Bodele som ändå hör ihop med Gustafsberg.
  Låt Bodele vara intakt utan vare sig hinderbanor, gym eller grillplatser, för de hör inte ihop med den här miljön. Detta är ju ändå ett kulturarv vi har att värna om! Det finns lämpligare platser för dessa ändamål och speciellt grillplatser med nedskräpning som följd!
  Denna anrika del av Uddevalla är historisk och ska respekteras som det, även i framtiden och det inkl. de hus som funnits där i många många år. Husen har skötts enligt alla kriterier, inga ruckel som kommunen vill göra gällande och då ska de också få stå kvar intakt !!!
  Ni politiker, flytta ut i verkligheten från er bubbla och lyssna på folket för en gångs skull! Det är väl oss ni ska inrikta er politik efter! Det är ju vi som betalar era löner och våra skattemedel ni förfogar över och då har väl även vi kommuninvånare lite att säga till om?
  Och glöm rivningshysterin som ni ivrar för! Det har varit alltför många gamla och fina hus som blivit offer för rivning p.g.a. inkompetenta politikerbeslut, så låt oss slippa även det i framtiden! Inga fler fyrkantiga betonglådor i vårt vackra Uddevalla!!!

  SvaraRadera
 17. Det finns möjlighet i nästa val, att INTE rösta på de här partierna ni spyr galla över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA det är en sak som är säker!! Aldrig mera V, S eller MP som varit de partier man ändå haft som prio ett i tidigare val,,, MEN nu förstår väl alla och envar varför det blåser högervindar!? Det är ju de enda partier som lyssnar på vad allmänheten säger och som svarar på frågor. De röda har blivit maktfullkomliga och strävar bara efter sin egen makt, kosta vad det kosta vill!

   Radera
  2. Ja, det skall gudara veta.Synd bara att det inte är val imorgon.

   Radera
  3. Sanna miljöpartister/politiker med råg i ryggen som Ole Borch och Jarmo Uusitalo skulle det finnas mer av. Jag bockar och lyfter på hatten för er två.
   Tyvärr så är de flesta ledarmöten fega och vågar inte rösta utifrån vad de själva tycker. Utan det är partiets linje som är lag. Man kan fråga sig varför alla dessa ledarmöten måste finnas då de ändå inte får/vågar säga vad de tycker i sak.

   Radera
 18. Stort tack till dig Gunnar som skriver och ger oss medborgare insyn i om vilka tankar, planer och dolda agendor de folkvalda politikerna har för området Bodele. Jag råkar vara en av de hyresgäster som kommer att bli drabbad om dessa fantasiplaner förverkligas.

  Att planeringen för Bodele är ett gediget arbete med många kostsamma timmar för skattebetalarna är det ingen tvekan om. Men en sak som man glömt eller ansett inte vara viktig, är att föra en dialog med oss hyresgäster innan man börjar fantisera om jätte ”lekplatser”. Att det överhuvudtaget inte förts någon dialog om lösningar ifrån varken politiker eller förvaltare med oss hyresgäster som är den ena parten av de kontrakt som är upprättade på detta område tycker jag är skandal.

  Att man som hyresgäst hela tiden skall behöva få kalldusch på kalldusch om olika förslag via massmedia och sociala medier, på manövrar om hur man skall göra för att bli av med oss hyresgäster.

  Nu ställer frågan rätt ut till alla ansvariga.
  Är det rätt väg att gå?
  Är detta det politiska spelet eller kanske kallas det demokrati?
  Är det så ni själva hade velat bli behandlade?

  Brist på kommunikation är roten till konflikt. Det är ord som alla även/framför allt politiker bör ha med sig.

  En sista undran har kommunen vunnit på Euro jackpot? För annars klara ni väl inte av att finansiera detta fantasiprojekt.

  Mvh
  Lisbeth Ottosson

  SvaraRadera
 19. Instämmer med ovanstående: Tack Gunnar för att du tar fram fakta i detta ärende och så får vi bara hoppas att förnuftet vinner över dumheten! Vill informera er alla som är intresserade av bevarandet av Bodele, att vi på nu startat en grupp som heter "Rädda Bodele stoppa rivningshysterin" finns alltså på facebooksida så gå gärna med där så att vi kan visa hur många det är som vill stoppa rivning!

  SvaraRadera