2016-09-20

Känner du igen den här gouachemålningen?

Den här målningen på en väv med måtten 2,78 m x 2,16 m har hoprullad kommit in till Bohusläns museum och man efterlyser uppgifter om den. Var har den hängt???

Att det är regementets kaserngård som avbildas ser man ju, men jag kan inte minnas att jag sett den på någon vägg i någon av byggnaderna på regementet. Kan den ha suttit på någon publik vägg i någon byggnad på stan eller kan den ha varit en bakgrund/kuliss i någon av stadens fotoateljéer?

Konstnären skall vara Amalia (Emilia?) Fagerström. Om henne kan vi läsa i Digitalmuseum:

"Konstnären Amalia Melin-Millar, f. Fagerström, var dotter till målarmästare Elias Fagerström (1843 - 1912), (se UM024745, UM027776) och är född 17 november 1871 i Ränneslöv i Hallands län.
I "Hushåll för Elias Fagerström" i Sveriges Släktforskarförbunds CD-skiva "Sveriges Befolkning 1890", boende i Katarina rote 12, Barnängen mindre N:o 8, står Amalia Fagerström antecknad som familjens äldsta barn och har som yrke/titel: Målerielev. (Fadern står som Måleriarbetare. "Hustrun f. n. i Göteborg").

Hon gifte sig 1895 med konstnären Johnny Millar (Johan Adolf Melin), se UM023931. Familjen flyttade runt mycket i landet. Man bodde i Upplands Väsby, Sollefteå, Härnösand, Östersund, Gävle och Borås. Under åren 1910 - 1917 bodde man Uddevalla. Vid denna tid bodde också fadern här. 1931 flyttar familjen till Smedby utanför Kalmar.
Amalia Fagerström blev änka 1939 och var kyrkobokförd i Dörby, Kalmar kommun. Makarna är begravda på Dörby kyrkogård.

Ur artikel i Barometern 1974 av Siv Blomqvist-Linér:
"Amalia Millar hade redan i sin fars ateljé lärt en speciell typ av gouachemåleri, vilket hon själv kallade "sotmålning". Till en början innehåll dessa målningar i vykortsformat en hel del svart färg, motiven var oftast månskensstämmningar, men under årens lopp blev detta måleri allt ljusare, och då hon var uppe i 80-årsåldern övergick hon till att måla enbart med pastellkritor. Dessa målningar är mycket livliga och friska, och man undrar vart denna begåvning skulle ha fått leda, om tillfälle till ytterligare studier givits. Hennes måleri bidrog i hög grad till en jämn levnadsstandard för familjen, och under för konstnärer svåra tider, som t ex under första världskriget fanns ändå avsättning för hennes "sotmålningar".

Men som sagt: Var hängde den?  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar