2016-09-16

En bortglömd Gustafsbergsbild

Förra året hade vi en stor möbelauktion på Gustafsberg. Då hittade vi ett par lådor med glasplåtar som ingen visste om. Sedan dess har Mediacopy skannat dem och nu kan de visas upp.

Den här bilden är sannolikt från ett årsmöte med Gustafsbergsföreningen. Herrarna på bilden har en gång varit unga pojkar, som bott och undervisats på internatskolan på Gustafsberg. De kom till Gustafsberg i 8-9 årsåldern och stannade till 15-16 årsåldern. Den internatskolan (Gustafsbergs barnhusinrättning) fungerade på samma sätt åren 1776 - 1924. Under dessa 148 år gick 741 gossar på skolan.

Nästan alla på bilden är okända för mig. Mannen med studentmössan skulle kunna vara Helge Granfelt, som har skrivit några böcker om Gustafsberg. Och skall jag gissa namnet på en till som jag tycker mig känna igen från andra bilder så är det fjärde man från vänster bland dem som sitter. Det kan vara Anders Falck som var ordförande i Gustafsbergsföreningen i många år. Han var även känd som redaktör för Göteborgs Handels- och sjöfartstidning. Det finns en minnessten över honom på Gustafsberg.

Den ursprungliga skolan avvecklades således 1924 men 1949 öppnades Gustafsbergs skolhem som var ett internat men där eleverna gick i någon av Uddevallas skolor. Det skolhemmet avvecklades i sin tur 1976. De som bodde på skolhemmet för Gustafsbergsföreningens traditioner vidare.

Sedan 1976 delar Gustafsbergsstiftelsen ut stipendier i stället. Och fortfarande lever donatorn Anders Knapes vilja vidare som var "att främja ungdomars utbildning och fostran". Kommande vecka skall vi förresten vid ett direktionsmöte utse ett antal nya stipendiater.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar