2016-03-04

Yngvas bar på Hotell Bohusgården invigd

Kommunalrådet Ingemar Samuelsson fick äran att inviga den nya Yngvas bar på Hotell Bohusgården ikväll. Han gjorde det genom att knyta upp en knop på en tross och under överinseende av hotellets VD Martin Olsson till höger. Bakom Ingemar ser vi dem nedsänkta glasmontern.

Yngvas bar är det senaste tillskottet av en till synes ständigt pågående utveckling av Hotell Bohusgården. Yngvas bar har influenser tillbaka till äldre stenåldern. Inför bygget av den nya hotelldelen gjordes en arkeologisk grävning för ett par år sedan.


Innan hotellet kunde byggas måste det göras en arkeologisk undersökning av den boplats som Bohusläns museum visste om sedan länge. Boplatsen är från äldre stenåldern och senaste gången man undersökte en boplats inom Uddevalla stad var 1935. Den boplatsen låg på Stenbacken i östra Uddevalla, strax norr om I 17.

Boplatsen som undersökt kallas för Uddevalla 304. Idag ligger boplatsen lite mer än 40 meter över havet men under stenåldern låg den helt nära stranden. Boplatsen är en av flera på Bohusgården och de flesta har varit kända sedan länge. Under åren 1943-1957 hittade amatörarkeologen Algot Hansson flintor på små avsatser och längs sluttningen ner mot gamla E 6:an.

När det gäller äldre stenålder kan boplatsernas ålder i stora drag bestämmas genom dess höjd över havet. Detta beror på att man i regel bodde helt nära stranden och där de äldsta ligger högst i terrängen. Landhöjningen var dramatisk och man räknar med att landet höjde sig en meter inom en period av bara femton år.

Det vi ser på bilden är en nedsänkt monter i golvet i Yngvas grav. Montern är täckt med en glasskiva som håller att gå på (jo jag provade och den höll). För 8000 år sedan gick alltså vattnet ända upp emot hotellets lägsta del.
Arkeologen Robert Hernek, Bohusläns museum, ledde utgrävningen av boplatsen och museets formgivare har designat den nya lokalen och glasmontern med sin utställning. I bakgrunden sitter på väggen en stor bild från utgrävningarna.
Intresset för nytillskottet var stort.

Själva baren.
Vice VD:n Majsan Ågren berättar om tillkomsten av Yngvas bar. För övrigt kan nämnas att hon själv är en av tolv svenskar som bär namnet Yngva.
Hotellägaren Lars-Erik Larsson, Orvar Brattberg och kommunalrådet Ingemar Samuelsson.  //

2 kommentarer:

  1. Mycket smakfullt och fint inrett!!!

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt trevligt ut. Speciellt den glastäckta "brunnen" är en fin detalj. Baren måste snarast provas!
    Göran

    SvaraRadera