2016-03-06

Strömbergets qvarn

Foto Bohusläns museum

I flera hundra år hade vattenfallet vid Strömberget varit anledningen till att det där byggdes en mjöl- och sågqvarn. Den ägdes av kyrkan.

Den 6 juli 1886 skrev Bohusläningen emellertid:

"Tvänne större eldsvådor rasade igår och i natt här i staden. Strömbergets qvarn stod i eld och lågor. Även här grep elden omkring sig med owanlig hastighet. Det ena huset efter det andra fattades af det härjande elementet. Åskådare hade af nattens brand wid Strömbergets et öfwerdådigt praktfull anblick, ett sceneri af en mellan löfträd och dungar sig slingrande elf med ett eldhaf i bakrynden...."
Kvarnen förstördes helt och kyrkan, som ägde marken, bekostade en ny kvarn som denna gång förtänksamt nog uppfördes i sten.
Bild Uddevalla Energis arkiv

1916 tog Uddevalla Elektricitetsverk över kvarnen och därmed övergick verksamheten till att producera el. Dock inte helt. Den här bilden från 1934 visar att man hade minst två mjölnare anställda.

Stående från vänster: Montör A Lundin, maskinisterna Ossian Johansson och Axel Andersson, montörerna Hj Sundqvist och Tore Olsson, mjölnarna Augustsson och Johan Amandus Niklasson.

Sittande från vänster: Förman A Simonsson, mätartekniker A Svensson, driftsingenjör C Sundling, maskinisterna S Gunnman och H Nyström.  //

5 kommentarer:

 1. Vilken härlig bild! Min mammas farfar - Johan Amandus Niklasson - är den ena av mjölnaren - mannen med vita hatten!!!

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar bild! Den ena mjölnaren - han med vita hatten - var Johan Amandus Niklasson - min mammas farfar...

  SvaraRadera
 3. Sommaren 1939 praktiserade jag på Elverket. En av mina förmän var Axel Ivan (?) Andersson. Kan det vara samma Axel A. som är nr 3 från vänster? Min Axel var en lång, vänlig man, som utöver sitt ordinarie arbete var kommunalpolitiker, engagerad i Folkets Park m.m.
  Ett minne från den tiden: Jag hade fått förtroendeuppdraget att cykla till Parken och hämta dagskassan. Den visade sig beså av en unicabox, troligen fylld med enkronor. Den var blytung och det var med nöd och näppe jag klarade cykeltransporten tillbaka till Strömberget. / Ivar Kristiansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst är det Axel Ivan eller långe Axel som en del kallade honom.

   Radera
 4. Lite kompletteringar: Innan kommunen tog över elverket var det privat drift. Första eldistributionen i Uddevalla skedde i augusti 1900. De nuvarande maskinerna installerades 1920 efter att kommunen tagit över och är ännu i drift. Kommunen arrenderade av kyrkan ända till 1947 då man köpte Strömberget och S:t Anna.

  SvaraRadera