2015-06-22

Rolf Runge stupade under andra världskriget då han stred för USA - begravdes i Uddevalla

Lars Rhinebo har forskat i arkiven och hittat historien om Rolf Olof Runge från Uddevalla som emigrerade till USA 1934 vid 23 års ålder och stred för amerikanarna under andra världskriget i Europa.

Så här skrev Bohusläningen i april 1949 vid Runges jordfästning i Uddevalla:

"I en metallkista, svept i stjärnbaneret, jordfästes på söndagen i Uddevalla stoftet av den i Belgien stupade korpralen i amerikanska armén Rolf Runge till vila i fädernestadens jord.

Rolf Runge, som var son till bankdirektör Karl Runge, var med i de amerikanska styrkor som överfördes till Europa. Postumt har han efter sin död erhållit tapperhetsmedaljen Purple Heart.

Stoftet hade med flyg transporterats till Oslo och därifrån med bil till Uddevalla eskorterat av tre amerikanska officerare.

Jordfästningen ägde rum i kyrkans gravkapell och inleddes med Chopins sorgemarsch spelad av musikdirektör C.G. Andersson. Harry Åkerberg utförde så Adagio ur Beethovens Patitic, varpå komminister Franck förrättade jordfästningen. Utgångsmarschen ur kyrkan var Karl XV:s sorgmarsch.

Kistan fördes därpå i en öppen vagn till Norra kyrkogården, där gravsättningen ägde rum i familjegraven".
Lars Rihnebo vid familjen Runges grav på Norra kyrkogården.
I Belgien finns det här minnesmonumentet där man skymtar Rolf Runges namn vid den svenska flaggan i den högra nedre bilden. Det är en amerikansk veteran som var med i striderna som här besöker minnesmonumentet 2012.

Så här beskrivs händelsen då Rolf Runge dog:

På morgonen den 17 december 1944 blev tolv soldater ur den amerikanska 27 Armored Infantry Battalion tillfångatagna och transporterade till ett område söder om staden Stavelot kallat La Vaulx Richard. Den tyske befälhavaren Joachim Peiper bestämde  att fångarna skulle avrättas och de sköts alla tillsammans med tre civila belgare.  //

10 kommentarer:

  1. Varför glorifierar man dem som strider för främmande nationaliteter? Krig är krig vilken sida man än står på!
    Maj-Britt Jonasson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om jag håller med om att detta är att glorifiera Runge?

      Radera
  2. I det här fallet var det ju en Svensk som stupade i strid när han hjälpte till att befria Europa från nazismen. Hedersvärt om något! Hade inte han och miljoner andra gjort den ultimata uppoffringen så kunde mycket väl ovanstående rader ha skrivits på tyska.
    Kristoffer Spjuth

    SvaraRadera
  3. Segraren skriver historien, INGEN vet hur det hade sett ut idag om Tyskland vunnit kriget, det KAN ha sett bättre ut i världen idag.

    SvaraRadera
  4. Lars Rhinebo2015-06-23 22:40

    Jag är stolt över att lilla Uddevalla har en ung man som visserligen bodde i New York men var svensk medborgare och född här och dog för friheten som vi har idag. 17/12 1944 är en årsdag att minnas tycker jag.

    SvaraRadera
  5. Friheten vi alla har idag,,jag måste smålee

    SvaraRadera
  6. Frihet och en bra värld idag?
    Ja, jag måste nog också dra på smilbanden.

    SvaraRadera
  7. Min familj är nära släkt till Rolf men detta är inte den historia vi fått berättat om honom. Vad ska vi tro på? Hans son lever fortfarande- vad ska han tro på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå är detta väldokumenterat och Runges baneman dömdes till döden, se nästa artikel om Joachim Peiper här på Uddevallabloggen!

      Radera