2015-06-07

Lars Schmidt - Teaterdirektör och äventyrare

Insänt av Owe Petersson:

” Dramatikspanare nära bombdöd på Atlanten” stod det i Aftonbladet  -  mitt i smällkalla vintern 1941! Och mitt under brinnande krig hade  då Lars Schmidt avrest från Petsamo med ”Carolina Thordén ” ( som tidigare  legat upplagd i Gullmarsfjorden!) för att spana in teaternyheter på Broadway! Denna route var  den enda tillgängliga på den tiden för vanligt folk och var verkligen riskfylld! 

Denne, efter hand så berömde man, Lars Schmidt,  var född 1917 i hemmet på Hallbergsgatan här i Uddevalla där fadern var major på I 17!

Sina memoarer kallade han ”Mitt livs teater”  och trots stora och internationellt väl dokumenterade  insatser inom nöjesbranschen blev han kanske mest känd för hemmapubliken genom sitt äktenskap med Ingrid Bergman! 

I  juli 2002 var det Lars Schmidt som var sommarpratade i radion  - och varför hade nu han blivit inbjuden att sommarprata …var det bara för att han var lite kändis i Fjällbacka eftersom han varit gift med Ingrid Bergman!!? Vad är det då som gör honom till  mer än” Ingrid Bergmans man ” - som det då stod   i Bohusläningen!

 Lars Schmidt var internationell teaterförläggare, som tog musikalen till Sverige och inte bara till Sverige utan till vår del av världen!

Och vad gör då en teaterförläggare? Jo,  han är ständigt på spaning efter det nya och det gångbara inom teater och ”show business”  och det är här som Lars Schmidt  blir och är ett stort internationellt  namn !

 Som teaterförläggare skaffar man sig rättigheterna att uppföra en pjäs, skaffar en teater och pengar, skaffar folk och ser till att det hela går ihop! Som exempel kan nämnas att uppsättningen av ”My Fair Lady”  i  Köpenhamn krävde  omkring 500 personer!  

Och vi minns väl alla när ”My Fair Lady ” kom och ”Annie Get Your Gun” , ”West Side Story” och ”Jesus Christ Superstar”  bara för att nämna några av de stora uppsättningar och som sedan visades runt om i Europa under 1960- och 70-talet.  Samtidigt drev Lars Schmidt sin teater i Paris, och där han har satt upp bortemot  100 föreställningar, den senaste 1990! 

Intresset för teater väcktes tidigt – som 17-åring hade Shakespeares ”Stormen” på Göteborgs stadsteater gjort livsavgörande starka intryck!  Schmidt  sökte ett sätt att närma sig teater, började skriva för och om teater och startade tidigt teaterförlaget Lars Schmidt & CO i Göteborg, dit familjen flyttat.  Teaterintresset  stimulerades ytterligare under en vistelse i London just före andra världskriget.

”Teaterdirektör och äventyrare” – så presenterades han som sommarpratare – och nog började det hela äventyrligt!  I New York lyckades denne egentligen helt okände unge man, mitt under brinnande krig,  knyta många och värdefulla teaterkontakter för framtiden ! 

Efter återkomsten till Sverige och den dramatiska båtfärden 1941,  gifte sig Lars Schmidt med den tio år äldre Ingrid Hallner . Sonen Janneman föddes 1942 och hans tragiska bortgång 1950 i en olycka under lek  kom  starkt  att  påverka  Lars Schmidt. Äktenskapet splittrades  och  man gick då skilda vägar.

Under slutet av 1940-talet och början av  1950-talet var teaterrevyerna,  med storheter som bl a Evert Taube, Tutta Rolf, Tor Modén och Lulu Ziegler,  mycket uppskattade och populära  inslag i det göteborgska teaterlivet.

”Teaterbåten” i Göteborg var det som gjorde Schmidt mera allmänt känd inom revy- och teatervärlden här hemma.

I början av 1950-talet lyckades Lars Schmidt   etablera sig i London som efter världskriget alltmer framstod som den ledande teaterstaden i Europa .Här knöt han viktiga kontakter och blev alltmer intresserad av den moderna amerikanska dramatiken som då var ny och tidigare okänd för en större allmänhet.

Tennessee Williams, en dramatiker av stort format, ville att Lars Schmidt skulle introducera hans pjäser i Paris.  Frankrike var då en ”teater” fästning så man kan förstå att han tvekade!  Men efter hand lyckades Schmidt   etablera sig i Paris och blev också så småningom under många år ägare till en egen teater, Théàtre Montparnasse!

Och det var också i Paris som han träffade Ingrid Bergman 1956! 

 De gifte sig 1958 och äktenskapet varade till 1979, då deras vägar skildes.  Men ända fram till Ingrid Bergmans  död 1982 stod de  varandra  nära .  Lars Schmidt skildrar deras äktenskap, i sina memoarer, som verkligen kärleksfullt och innerligt med ömsesidig förståelse för passerade problem. Man försöker verkligen att stödja och hjälpa varandra i de, ibland lite stormiga familjerelationer som deras liv medfört!  

I Paris hade Lars Schmidt  under några år träffat en annan kvinna ,Kristina Belfrage , och tillsammans fick de sonen Kristian 1977.

Lars Schmidt skriver i sina memoarer ” Mitt livs teater” ( 1994) att Ingrid Bergman också i denna förändrade familjesituation  ”visade sin storhet” och förstod att hans önskan om en  ” arvinge”! 

Men trots allt - innan Ingrid Bergman gick bort-  var hon under några  sommarmånader 1982  tillsammans igen  med Lars Schmidt på Danholmen,  som under så många år varit deras gemensamma fristad! 

 Danholmen hade  Lars Schmidt  ägt  sedan 1956. Han beskriver den  lyriskt i sina memoarer  och kommer ,under 1990-talet, att där  fira  somrarna  tillsammans med den nya kvinnan i sitt liv, Yanne Norup!

Efter en tids sjukdom avled Lars Schmidt vid 92 års ålder på Hedegården i Tanumshede  2009".  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar