2015-05-21

Berättelsen om Villa Majsol på Gustafsberg

Text Monica Ekström:

"BERÄTTELSEN OM VILLA MAJSOL PÅ GUSTAFSBERG
av Monica Ekström

I slutet av 1800-talet och fram till förra sekelsiftet ändras Gustafsbergs utseende i och med byggandet av de  privata sommarvillorna. På 1890-talet anlades strandpromenaden till Rödön och Lindesnäs och ungefär samtidigt, 1902, anläggs två nya villor -Villa Wolde (vid ångbåtsbryggan) och Villa Majsol, där ni nu befinner er.
I Direktionsprotokoll kan man läsa att det upplåts nya tomter, förnyas och överlåts arrenden till nya husägare från 1870-talet, så 1902 är Villa Majsol en av de nyaste villorna, belägen rätt ”ocentralt” på Gustafsberg.

Villa Majsol uppfördes på Byggmästare Werner Hanssons arrendetomt och såldes bara några år senare, 1905, till Grosshandlare Herman Radýn. Herman döpte huset till Villa Majsol, efter det käraste han hade...dottern Maja.
Herman Radýn var, som många andra villaägare på Gustafsberg, köpman i Uddevalla och Villa Majsol var familjens sommarnöje. Herman och Agda Radýn bodde på Skolgatan 8 i Uddevalla på vintern och Herman ägde Sidenhuset som var en manufakturaffär och skrädderi beläget på Kungsgatan (finns en skylt på huset inne i stan)

När Herman köpt huset gjordes med en gång några ”förbättringar” i och med  att verandan på sjösidan och trapphuset byggdes in samt att ”loggian ” på husets norrsida anlades. På 1940- talet så målades huset gult, då det var populärt med herrgårdsgula sommarnöjen. Exteriört är nu Villa Majsol målat i originalfärgerna igen och idag ser huset ut till form och färg som det gjorde 1905.

Villa Majsol ligger, som många av de andra ”nybyggda” sommarvillorna på Gustafsberg, högt och i skuggläge, vilket var den tidens bästa läge då man ville ha bra utsikt, mycket nordiskt ljus, men ingen solbränna.  Huset är i tre våningar med kök och pigkammare i botten, huvudentré och sociala ytor med högt i tak i mellanplanet och sovrum högst upp. Byggnadsstilen är den tidens moderna jugendstil och när huset renoverats på senare år har stor vikt lagts på att bevara detta såväl interiört som exteriört. Det finns t o m kvar delar av det möblemang som Herman och Agda möblerade med när de bodde här.

Villa Majsol har således varit i samma familjs ägo sedan 1905. Först Herman och Agda Radýn, med sina 4 barn Maja, Greta, Oswald och Gösta samt 2 hembiträden. På 1920-talet fick dottern Maja huset av sin pappa i present och bodde där med sin make Överste Gustaf Källner samt deras 2 barn, Birgitta och Claes-Göran...och hembiträde förstås. 

Precis som sin mamma och mormor har den nuvarande ägaren bott på Gustafsberg på somrarna i hela sitt liv och tog över huset  i slutet av 1980-talet och bor nu där med sin familj, som därmed är 5:e generationen boende i Villa Majsol. Hembiträdenas tid är förbi och huset är anpassat till en modernare livsstil, men hela husets ursprungliga stil och karaktär finns kvar".  

Berättelsen finns även på http://www.onspotstory.com/sv/audioguide/sv/1191/Uddevalla  Ladda gärna ner appen onspotstory till din smartphone.  //

6 kommentarer:

  1. Jag skulle hellre kalla det för nationalromantisk stil än jugend, men det är väl två sidor av samma mynt. Det är i alla fall helt magnifikt, ljusår bättre än dagens nyfunkis.

    SvaraRadera
  2. Hej Monica! Din mammas gamla lekkamrat har med inlevelse läst detta trevliga inlägg på Uddevallabloggen. Eftersom jag varit där på besök väldigt många gånger både förr i barndomen och även på senare år vill jag gärna påpeka att du gjort en kulturgärning som så pietesfullt renoverat huset. Massor med kramar
    Inger Zetterberg

    SvaraRadera
  3. Tack Inger för all uppmuntran och stöd med Gustafsbergs memorabilia!
    Hälsar Monica

    SvaraRadera
  4. Håller på att släktforskar, min farfar Artur Käll och Gustaf Källner var kusiner. Gustafs pappa Carl August tog namnet Källner. Ursprungligen kommer vår sida från Mularp strax utanför Falköping. Roligt att se ovan koppling till Villa Majsol.

    SvaraRadera
  5. 2020-07-04
    Vad fint att se huset så välbevarat. Jag arbetade där sommaren 1965 som hembiträde. Det var en fin tid. Jag har mitt arbetsbetyg kvar undertecknat av Gustaf och Maja Källner. Ulla B.

    SvaraRadera
  6. Hej Ulla! Ursäkta sen kommentar, men vad roligt. Då var jag 7 år och ev bodde jag där. Skulle gärna ta en kopia på betyget om det är ok. Om du har Facebook kan du kontakta mig via Villa Majsols egen sida.
    Hälsningar
    Monica

    SvaraRadera