2015-05-15

Gustafsbergsspelet 1814 - nu visas filmen på Bohusläns museum

Missade du Gustafsbergsspelet 1814 förra sommaren? I så fall får du nu chansen att se filmen från spelet. På söndag 17 maj är det Norges nationaldag och som tidigare år flaggar Bohusläns museum helnorskt för att hedra vårt gamla fosterland.

17 maj 1814 skrev man i Norge under den författning som skulle göra landet oberoende av främmande makter som Danmark och Sverige - en mer demokratisk författning än någon annan nation i Europa. Stämningen i Norge var euforisk men Sverige hade inte någon avsikt att låta Norge glida dem ur händerna.

Sverige mobiliserade sina styrkor för att gå in i Norge. Dess största armé någonsin passerade Uddevalla och en stor del av denna inkvarterades dessutom i den stackars staden. Till dessa kom sedan ett stort hov med Kung Karl XIII, drottning Hedvig Elisabet Charlotta, kronprinsen Karl Johan och hans son Oscar samt regeringspersonal och en lång rad utländska sändebud.

Aldrig tidigare, eller senare, har det glänst så mycket från så många i Uddevalla som när staden stod värd och utgjorde utgångspunkt för Sveriges erövring av Norge den heta sommaren 1814.

Om dessa händelser berättar undertecknad på Bohusläns museum på söndag 17 maj kl 13.00 i Hörsalen. Efter föreläsningen visar vi filmen från förra sommarens succé Gustafsbergsspelet 1814.

Alla är hjärtligt välkomna!  Fri entré!  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar