2015-05-18

Arne Hermansson död

Via Facebook når oss beskedet att Arne Hermansson har gått bort idag på morgonen. Arne kände "allt och alla" och var en eldsjäl av stora mått. Han vurmade för Bergs festplats och förmådde Bohusläns museum att göra en mycket uppskattad utställning om festplatser för några år sedan.

Jag mötte ofta Arne och hans hustru på deras promenader runt Gustafsberg. Vi småpratade om allt möjligt och han var mycket kunnig i det mesta.

För den stora allmänheten var han nog mest känd som auktionsförrättare för livdjursauktionerna i Uddevalla och också som ombudsman där han hade att förhålla sig neutral mellan slakteriarbetarna och lantbrukarna.

I augusti 2009 höll han ett oförglömligt föredrag med sina minnen vid en industrihistorisk afton på Bohusläns museum. Han var en lysande berättare.

Jag citerar inlägget från Uddevallabloggen den 27 augusti 2009:

"Det var för att lyssna på honom som bl a flera lantbrukare hade rest långväga ifrån. Nu kändes det väldigt stressigt för att arrangörerna hade mer på programmet och det var synd. Arne hann i alla fall med att berätta en hel del av egna minnen blandat med lite siffror om slakteriverksamhetens utveckling i Uddevalla. Det första större andelssvinslakteriet låg nere i hamnområdet och byggdes 1913. Det var Tjörnbon Johan Nilsson som var initiativtagare.

Härifrån rymde de slaktfärdiga djuren ibland, som den gången då några grisar rymde bort till Sannes kolupplag och följaktligen blev alldeles svarta av vistelsen där.

Här kunde man slakta 80 grisar om dagen och man hade en saltbassäng där man efter slakten placerade griskropparna. 1000 grisar fick plats i den bassängen.

Snart hade man behov av ett större slakteri och hittade en tomt för detta vid Aspekullen på andra sidan av Skansberget. 1 februari 1938 kunde den fabriken starta sin verksamhet. Innan dess hade man startat livdjursauktioner som länge var ett markant inslag i Uddevalla.

Arne berättade att Uddevalla var "hästens Mecka". Rekordet vid en auktion var att det såldes 160 hästar. Numera är livdjursauktionerna förbjudna, vilket skedde i samband med ett utbrott av mul- och klövsjukan. Arne var själv under många år auktionsförrättare.

1983 blev ett svårt år för Scan Väst och Arne Hermansson. Den 9 juni skrev Bohusläningen att Scan Väst läggs ned och 200 jobb försvinner. Arne jobbade då som ombudsman och försökte hålla sig neutral mellan slakteriarbetarna och lantbrukarna. Han fick under den tiden flera hotelser bl a i form av brev, som han fortfarande har kvar.

I sammanhanget hade ett minne etsat sig fast hos honom. Slaktdjuren skulle transporteras den långa vägen till slakteriet i Varberg och en upprörd dam i Strömstad hade höjt sin stämma och sagt; "De som har hittat på detta skulle alla tvingas att ställa sig på flaket till en grisbil och åka på det sättet till Varberg, för det var vad djuren fick stå ut med!"

En trevlig kväll var det, om än lite kort. Arne hade haft mycket mer att berätta".


Arne Hermansson föddes i Uddevalla den 22 juli 1930 och skulle således ha fyllt 85 år till sommaren.  //

1 kommentar:

  1. Nej! Vad tråkigt. En eldsjäl som gick ur tiden för tidigt. Vila i frid.

    SvaraRadera