2014-04-06

Norra Hamngatan 10 var svaret på bildgåtan

Javisst var det Norra Hamngatan 10 med bl a Arbetareboden och en blomsteraffär. Men när revs det? Någon som minns?  //

6 kommentarer:

 1. Och varför revs det ???
  Det är ju inget annat som byggts upp.....

  Per N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr inget ovanligt i Uddevalla, här river man hus för att få plats med grusparkeringar.

   Radera
 2. Underligt, men jag har inget minne av detta hus !

  Jan A.

  SvaraRadera
 3. Sommaren 1988 tog jag en bild av huset. Då var det bestämt att det skulle rivas.
  Var det inte så att "Regnbågen" gjorde nån "deal" med kommunen om att om de bevarade och rustade upp hörnhuset där Lundqvists järnhandel tidigare legat så gick dessa med på rivning av det grönmålade trähuset på Kungsgatan intill järnhandeln samt huset med "Arbetarboden" på Norra Hamngatan. Inte långt därefter, när husen rivits, ansökte "Regnbågen" ändå om rivningstillstånd av Lundqvists hörna och fick det. Lennart Björk som var byggnadsnämndens ordförande hävdade: "att riva kan vara att bevara". "Regnbågen" gick väl i konkurs sen och ingen byggnation skedde på de tomma tomterna. Lundqvists hörna revs inte då, men blev ej heller renoverad de kommande 25 åren.
  Sen revs det också.

  MH

  SvaraRadera
 4. Jag är tveksam till N:a Hamngatan 10. Det borde vara nr 9 då huset till höger har nr 11. Blomsterhandeln var Molins blommor om jag inte minns fel.
  Kaj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både på Norra och Södra Hamngatan ligger husen bara på ena sidan av gatan. Därför är numreringen löpande, 1,2,3,4,5,6 osv. Norra Hamngatan 9 är det gamla sparbankshuset till vänster om det rivna nr 10.

   Radera