2014-04-29

Göteborgsvägen är trafikfarlig - något måste göras

Det är nåt fel på Göteborgsvägen. Hur tänkte man när man byggde den? Den ser ut som rena autostradan men skenet bedrar. Det är hastighetsbegränsning till 50 km/tim och konstigast av allt; det är tillåtet att parkera i höger körfält samtidigt som det finns en gång- och cykelbana som nästan är lika bred som de två körfälten.

Jag har ofta blivit varse att bilister som kör i höger körfält tror att en parkerad bil framför dem också kör åt samma håll. I sista stund inser man faran och svänger ut till vänster i värsta fall framför en bil som har tänkt att köra om. Och jag har också hört talas om förare som faktiskt kört in i parkerade bilar. Det har hänt flera gånger.

På bilden här ovan står det en bil parkerad i höger körfält in mot stan och mitt för den, i andra färdriktningen, står det också en bil parkerad. Det är en väldigt vanlig syn. Ja till och med kan det stå en rad bilar parkerade.
Det är tillåtet att parkera 15 minuter på denna huvudled. Eftersom jag ofta ser bilar både när jag kör in mot stan och långt senare på väg ut ur stan som står på samma platser kan jag inte dra annan slutsats än att efterlevnaden av 15-minutersparkeringen är dålig.  Ibland tycks bilarna vara parkerade för natten.  //

10 kommentarer:

 1. Vägen är mycket farlig. Måste byggas om. Bilarna står ofta parkerade minst tolv timmar på en huvudled! Varför stoppas inte lagbrytarna??

  SvaraRadera
 2. Gör grönområdet i mitten bredare så att det bara blir en fil att köra i. Enkelt och säkert.

  SvaraRadera
 3. Reagerade på detta när jag flyttade till Uddevalla för 15 år sedan.
  Parkera på en huvudled ?
  som ny i stan var det en överraskning och det gällde att att byta fil, snabbt.
  Fast det vore intressant att veta olycksstatistiken.

  SvaraRadera
 4. Förra våren körde jag ut ur staden, jag låg i vänster körfält, en yngre manlig förare låg i högre körfält, och upptäckte att bilen som han "kom ikapp" var parkerad. Då jag hade sett det sedan tidigare, var jag beredd på att han skulle behöva komma ut i "min" fil. Det fanns gott om tid och plats för honom att byta, men då han n inte tyckte att jag hade släppt tillräckligt stor lycka så lörde han helt sonika upp på gångbanan. Där låg han hela vägen upp till avfarten till bohusgården, i 50 Km/h, tänk om någon, bil cyklist eller en fotgängare hade kommit ut från en av tomterna!!!

  SvaraRadera
 5. Jag har varit nära att krocka många gånger på den här vägen. Folk kör om som galningar eller pressar sig ut i panik vid en parkerad bil. Hur tänkte ansvarig? Gör om och gör rätt!

  SvaraRadera
 6. Låter som om det är fel på bilisterna, varför så bråttom. Har själv aldrig problem här, och som stadsbo vet man ju hur stans trafik ser ut.
  Följ trafikrytm o lagar ni me.

  SvaraRadera
 7. Mikaels förslag om en fil är bra. Väglinjerna är knappt synliga och när de ska målas om kan det i stället bli en heldragen linje och tillåtet att parkera bilar i tidigare högerfil dygnet om.

  Kör man ofta den vägen är det inga problem, men alla andra luras lätt in i farliga situationer.

  SvaraRadera
 8. Du undrar hur de tänkte när de byggde den?

  DU om någon borde väl veta att detta var E6 och genomfart genom Uddevalla under många år och att det är därför den ser ut som den gör?

  Självklart borde Göteborgsvägen anpassats efter de nya förhållandena redan när nya E6 byggdes!

  En fil åt varje håll med parkeringsfickor i det som nu är högra filen. Gång och cykelbana kanske kan läggas på en sida av gatan?
  Träden och det gröna i mitten bör finnas kvar och kanske utökas!

  SvaraRadera
 9. Redan på 60-talet var det stoppförbud å min far körde in i en bil som stannat på höger sida. En förtvivlad polis erkände att han stannat felaktigt å tog på sig skulden! Problemet har alltså funnits sedan lång tid å inget görs åt det...................

  SvaraRadera
 10. Upplever att problemen har blivit mer och mer. Växte upp på Göteborgsvägen och upplevde inte att det stod så många parkerade där då på den tiden. Folk hade ju inte så många bilar heller då.

  SvaraRadera