2014-04-04

Dagens felkörning

Tidigare i veckan ringde det en kvinna som funderade på att hyra Societeten på Gustafsberg sommaren 2015 och undrade om hon kunde få komma hit och titta på lokalen. Javisst blev svaret och klockan 09 idag skulle hon komma varför jag gick över till Societeten (jag bor ju numera närmsta granne) och satte igång luftvärmepumparna i går kväll så att det skulle vara någorlunda tilltalande varmt då hon skulle titta på lokalen.

Strax efter kl 08 ringer hon ganska förbryllad och säger att hon inte hittar Gustafsberg på kartan. Efter en stund börjar jag misstänka att hon är väldigt fel ute och frågar henne var hon befinner sig? I Stockholm blir svaret!

Hon skulle i ett tjänsteärende till Gustavsberg utanför Stockholm och trodde att det låg där. När jag upplyste henne om att Gustafsberg ligger utanför Uddevalla sa hon: "Ja då hinner jag inte till kl 09!"

Alla häromkring, utom möjligen en och annan sommarvikarierande reporter på Bohusläningen, vet ju att vi stavar Gustafsberg med "f". Så har det stavats ända sedan år 1774.

1986 slog Lantmäteriet ihop några stadsägor på Gustafsbergsstiftelsens mark och skulle då namnge ett ortnamn för platsen. Då valde man Gustavsberg och inte det hävdvunna Gustafsberg.

Så nu står det Gustavsberg på kartan och även i Postens adressregister vilket ibland leder till förvecklingar typ den ovan.

För några år sedan ansökte jag hos Lantmäteriet att de skulle ändra stavningen men efter över två års utredande kom de fram till att det skall stavas Gustavsberg, som "alla andra Gustavsberg i Sverige".

Nu ger ju inte jag mig så lätt utan kommer att återkomma till Lantmäteriet så småningom. Tills det blir någon ändring kommer folk då och då ta fel på Gustafsberg i Uddevalla och Gustavsberg i Stockholm.

Andra uppmärksammade felkörningar var två holländska turister som skulle hit men körde i timmar mot Gustavsberg innan de kom på att det var fel eller den rumänske långtradaren med ett långt släp som körde ända ner till vandrarhemmet och först då fick veta att han var 45 mil fel.  //

8 kommentarer:

 1. Kämpa emot, det heter Gustafsberg.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt med Gustafsberg. Tack för att du försöker rädda vår kulturhistoria.

  SvaraRadera
 3. Bra att du kämpar för F-n !

  Jan A

  SvaraRadera
 4. Du måste ha fått dig ett gott skratt när hon sa att hon inte hann till kl 9. Nä det var ju lite långt.
  Hoppas hon kom rätt dit hon skulle.

  SvaraRadera
 5. Vet vi vad hen på Lantmäteriet 1986 gjorde förra sommaren....? ;)

  SvaraRadera
 6. Vet vi vad hen på Lantmäteriet 1986 gjorde förra sommaren....? ;)

  SvaraRadera
 7. HAHA insåg mitt misstag när jag skrev i ett annat inlägg och då skrev Gustavsberg!! fast jag menade då Gustafsberg.....

  SvaraRadera
 8. Gäller kanske att ligga lågt med att påtala stavningen av Hafsten

  SvaraRadera